söndag 17 mars 2013

Orust - Sveriges Florida- ett paradis för pensionärer.

Kommunen har tillsatt en ny kommunchef. Men hur ska han klara jobbet att som kommunens högste tjänstemän verkställa politikerna visioner? Ska han tvingas fortsätta lägga fram prognoser som stämmer med det politiska önsketänketänkandet och som inte har något med verkligheten att göra?

Han ska se till att budgeten håller. En budget som är baserad på att Orust befolkning ska öka med 50 personer under detta år. Femtio personer låter inte så mycket men det är två miljoners tillskott i kassan.

Hur man har kommit fram till att vi ska bli femtio fler förstår inte matte. Och budgeten ger verkligen inget svar. Där står att befolkningsprognosen, som Regionen gjort för hela regionen, visar att Orust under en tioårsperiod kommer att minska med runt 100 invånare per år.

Men Regnbågen gör en annan bedömning. Baserad på vad?

Och matte tror inte att höja skatten med en 50 öring är ett bra sätt att få hit fler.

Den enda grupp som ökar är människor som gått i pension. Medelåldern på ön ökar varje år med ett halvt år.

Så kanske är det denna grupp Regnbågen tänkt satsa på. För den politiska ledningen, om den fortfarande lever,  är ju själva i den åldern att det är nog främst denna grupps behov man kan identifiera sig med.

Men för att man ska få fler pensionärer att lämna sina bostäder i till exempel Göteborg och flytta ut hit till ön så måste det finnas mer än vacker natur.

Man måste satsa mer på kulturverksamhet. Visst matte tycker att det finns ett bra utbud nere i kulturhuset Kajutan men det måste bli mer under årets mörka månader.

Men att öka denna grupp är nog det billigaste och enklaste sättet att få hit ytterligare 50 bofasta.

Men är det den utveckling vi vill ha på ön?  Ett paradis för pensionärer.

Men att tro att man utan konkreta och dyra insatser kan locka hit barnfamiljer tror inte matte på.

Men några sådana förslag har matte inte sett.

Idag består makten på Orust av alltför många män oftast födda på ön, som inte kan förstå att unga familjer för att flytta till ön kräver mer än vacker natur.

Och där hög skatt, dåliga pendlingsmöjligheter, begränsat fritidsutbud för dom  som inte har fotbollen som intresse, en skola vars kvalitet man inte litar på, definitivt inte är framgångsfaktorer för en kommun som vill ha hit barnfamiljer.

Så görs inget väldigt snart så återstår det nog ingenting annat än att göra Orust till ett paradis för pensionärer.

Tror den fyrbenta blondinen

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar