lördag 2 mars 2013

När kommunala arvoden blir kontraproduktiva.

Det finns arvoden och så finns det årsarvoden. Ett system som skapar ett A och B-lag bland de förtroendevalda.

Årsarvodena är till för maktens män och några få kvinnor.

På den stora ön i väster har Regnbågsalliansen beslutat att för att bland annat spara pengar lägga ner fullmäktiges beredningar. Och ersätta dom med en visionsgrupp bestående av en representant från varje parti, idag 9 eller 10 beroende på hur dom tänker behandla SD som har en plats men ingen ledamot i fullmäktige.

Enligt ihärdiga rykten här uppe i Mycklebyskogen kommer förslaget från andre vice ordförande i Miljö och Byggnadsnämnden. Lite intressant tycker matte för just hennes uppdrag, som andre vice ordförande, inrättades ju bara för att hon inte fick sitta kvar som ordförande när Regnbågen tillträdde. Och är alltså ett av de många köttben som Regnbågen delat ut.

Och ordförandena i de nedlagda beredningarna har varit fullmäktiges presidium. Så i deras årsarvoden på totalt 30 000 per månad ingår att sitta ordförande i var sin beredning. Så nu undrar matte vad som händer med arvodena fram till valet. Matte kan inte av på nätet tillgängliga handlingar utläsa hur stor del av dessa trettiotusen som är för beredningsuppdraget Men det borde ju vara rätt många procent.

Matte kan alltså inte finna det rimligt att fullmäktiges presidium får behålla sina arvoden mandatperioden ut, men inser att så kommer det att bli.

Matte funderar vidare över dessa årsarvoden, som hon tycker är odemokratiska och alltså kontraproduktiva.

Varför tycker matte så? Jo idag finns det ett oppositionsråd som har dryg 35 tusen kronor i månaden, dvs. han har 80% av kommunalrådets arvode för att sköta oppositionen.

Men i torsdagens OT säger han själv att i hans uppdrag ingår bl.a. att informera sitt parti om vad som händer. Så oppositionen är enligt sossarnas boss bara det största partiet. Mattes parti, som också är i opposition och som är kommunens tredje största med sina fem mandat får ingen del av oppositionsrådet. Och har alltså mycket begränsade möjligheter att driva den oppositionspolitik som man skulle önska.

När Regnbågen t.ex. inte inbjöd alla partier att delta i budgetarbetet så fanns det ingen möjlighet för mattes parti att lägga en egen budget. Speciellt svårt blev det när det inte fanns något budgetförslag att opponera mot eftersom det kom först när fullmäktiges budgetsammanträde börjat.

Då tycker matte att det inte är bara fräckt utan synnerligen oförskämt av centerns starke man, vars parti bara har tre mandat i fullmäktige att raljera över mattes parti och från talarstolen säga att

- Era väljare kräver att få veta …
Och denna kritik verkar han sedan gjort till sitt mantra.

Vad vet han om folkpartiets väljare. Våra väljare är mycket klokare än så.

Men det är ju svårt att vara ödmjuk när man är så felfri som han. Han har själv som gruppledare för centern har ett årsarvode på minst 60 % av kommunalrådets. Det gör ju att han kan vara i kommunhuset mest hela tiden och har tillgång till kommunens alla tjänstemän när han ska jobba fram en budget och andra förslag.

Medan mattes partis gruppledare bara får arvode när hon är på ett protokollfört sammanträde. Detta arvode är 500 kronor för halvdag och en tusenlapp för heldag. Det behövs inte så många hjärnceller för att begripa att det blir rätt svårt att under dessa förutsättningar hålla sig ajour med vad som händer i politiken på ön. Och inte blir det lättare av att Regnbågen ofta glömmer att kalla henne eller så gör man som inför senaste kommunstyrelsens arbetsutskott. Man kallar till en halvdag men planerar för en heldag. Vem har en arbetsgivare som man vid lunch kan ringa och säga.

- Sorry jag kommer inte i eftermiddag.

Då kan naturligtvis centerns starke man säga att partiet har sig själva att skylla, som inte ville gå i opposition med sossarna. Men det krävs två för att dansa tango.

Och vem som bär det största ansvaret för att det inte går att få ihop en allians motsvarande den i riket vet matte och många med henne.

Den fyrbenta blondinen   

1 kommentar:

  1. Den fyrbenta klarar inte att redigera när det insmugit sig ett fel. Det inrättades en 2:e vice ordförande i Miljö och byggnadsnämnden för att damen som åsyftas i texten skulle få ett årsarvode men själv sitter hon som vice och ingenting annat den fyrbenta ber så mycket om ursäkt.

    SvaraRadera