torsdag 8 januari 2015

Ksau byter kön - undrar hur det då går med status och lön?

Den stora ön i väster har fått en helt kvinnlig poltitisk ledning. Kommunstyrelsens arbetsutskott består av fem kvinnor.

Undrar vad det får för konsekvens på sikt?   I Svenska Dagbladet fanns i veckan rubriken " Dom mest lämpade flyr domaryrket" De två kvinnliga domarna, som gjort inlägget ansåg att det beredde på löneläget och därmed den lägre status. Men vad som är hönan och ägget kan man ju fundera över. Matte har under en längre tid kunnat konstatera att just domare och åklagare i väldigt stor utsträckning är kvinnor.

Likadant med rektorer. När intervjuades en manlig rektor senast? Nej i media verkar både lärare och rektorer till största delen bestå av kvinnor med sänkt lön och status som följd.

Under de senaste veckorna har presstalesmännen från polisen varit kvinnor. Så frågan är vad som händer med polisyrkets status på sikt?

Matte ser alltså en fara i att kommunstyrelsens arbetsutskott blir ett enkönat forum. Arbetsutskottet är kommunens viktigaste organ och det är därför viktigt att det är så representativt för befolkningen som möjligt och därigenom får hög legitimitet och hög status.

Och matte tror inte på enkönade grupper. Jämn könsfördelning är att föredra. Inte för det att matte tror att det i detta fall blir någon större förändring i förhållande till den politik som tidigare förts.

Den farligaste censuren som finns är den mellan tangentbordet och hjärnan skrev någon igår i samband med det förskräckliga attentatet i Paris. Precis det höll på att drabba matte just nu.

Matte kände en samvetskonflikt mellan vad hon ville skriva och den lojalitet och uppskattning hon hyser till  två av utskottets damer. Kan hon då kollektivt kritisera utskottet?

- Ja för att om hon inte skriver vad hon tänker och tycker utan börjar ta hänsyn till vad personer inom Alliansen för Orust ska tycka. Då kan hon lika bra sluta tycka och tänka om politiken på Orust. Vilket, för övrigt , ett antal sura gubbar vid ett flertal tillfällen föreslagit.

Redan har ju mina bloggar retat upp vissa herrar, dels inom mattes egna parti men framförallt inom Gruppsex som styr.

Men precis som Charlie Hebdo, inga jämförelser i övrig avseende skicklighet och satir, så är debatt och kritik ett viktigt inslag i den politiska debatten. Kan man dessutom göra det i en inte alltför allvarlig form så tror matte att budskapet bättre går fram.

Men, som sagt, att välja fem damer kommer med all sannolikhet inte att innebära någon som helst förändring under denna mandatperiod.

För den ödmjukhet, lyhördhet och öppenhet som kommunalrådskan talade om i höstas lyser fortfarande med sin frånvaro.

Och bakom kommunalrådskan står ju maktens män från förr och bakom centerns nya starka kvinna kan man höra viskningar från centerns förre starke man. Matte hoppas hon har fel men ännu finns inget som tyder på det.

Igår beslutade kommunstyrelsens också att arbetsutskottet ska vara styrgrupp för arbetet med att återställa Henåns skola. Men då är det viktigt att vad som sägs i denna grupp inte förs vidare. Lär kommunalrådskan ha sagt vid gårdagens kommunstyrelsemöte.

Precis tvärtom tycker matte. Allt ska upp på bordet och diskuteras. Snälla har ni inte lärt er att sanningen är alltid bäst, oavsett hur den ser ut. Alltid bättre än okunnigheten.
Men på sikt är matte orolig för vad ett enkönat kommunstyrelsens arbetsutskott innebär för legitimitet och status.

För när ett uppdrag byter kön flyttar makten och statusen dit där det finns bättre lön.


Tänker den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar