tisdag 16 december 2014

Personangrepp det verkar vara ett mycket subjektivt begrepp.


Vänsterns man här på Sveriges numera fjärde största ö säger aldrig något i kommunfullmäktige eller på andra kommunala möten. Men på facebook är han desto aktivare. Detta trots att han tillhör den sexklubb, som styr kommunen, och som anser att politiker ska inte vara på faceboook. Och inte kommunen heller förresten, vilket är synd för då kunde dom just nu lagt ut ett meddelande om att  det är problem att nå kommunens växel. Men det är en annan historia.

Så när matte gjorde ett inlägg på OrustBo igår eftersom hon trodde att sidan var till för alla Orustbor inte bara för dom som sympatiserar med vänstern eller miljöpartiet. Det hon gjorde var att hävda att det var odemokratiskt att blockera en man från att dela länkar. Skälet verkade vara att han inte sympatiserar med vare sig med miljöpartiet eller vänstern. För de två mest aktiva från den sidan får länka politisk propaganda, utan att den ansvarige för sidan ingriper.

Vad får hon för bemötande från vänsters annars så tyste man då. Ju att hon återigen är ute och cyklar. Ett argument som vare sig känns övertygande eller tungt som ett svar på varför inte alla får dela länkar, man tycker är viktiga. Eller ännu bättre varför inte sidan kan vara för enbart lokala frågor. Det finns ju så många andra sidor som tar upp rikspolitikens alla aspekter.

Att påstå att någon återigen är ute och cyklar tycker matte är ett personangrepp. Det visar ingen respekt för en annans åsikt. Bemöt gärna sakfrågan men att säga att någon återigen är ute och cyklar är bara ett inlägg för att nedvärdera. Nu struntar matte i sådana påhopp eftersom dom  faller tillbaka på dom som yttrar dom.

Men när samme man beskyller matte för personangrepp när hon inte anser att någon som är aktiv i Svenska Kyrkan kan tillvarata intressen som de som inte tillhör Svenska kyrkan har i begravningsfrågor. Det innebär att personen hamnar i lojalitetskonflikt och inte kan utföra sitt arbete som begravningsombud. Han ska granska Svenska Kyrkans redovisning och se till att begravningsavgiften inte går till annan kyrklig verksamhet. Han ska verka för att människor med andra begravningstraditioner ska kunna begrava sina anhöriga på Orust. Det är inte rimligt att människor som kom till Sverige ska fortsätta att transportera sina döda till Balkan för gravsättning. Att då välja någon som är så djupt rotat inom Svenska kyrkan att han är aktiv där, känns inte bra. Det kan jämföras med att som revisor för kommunens verksamhet för det gångna året välja samma avgående kommunalråd.

Matte skulle gärna vilja att kommunen satsade på en facebooksida. En sida där allmänheten kan få information om vad som är på gång. Och där man kan ha en medborgardialog på lika villkor och där alla får komma till tals utan att direkt bli utsatta för personangrepp. Framtidsgruppen talar så mycket om medborgardialog. Detta vore väl ett bra sätt att kommunicera med öns innevånare. Men sidan måste skötas av en oberoende kommunal tjänsteman så att tonen blir bra så att även berörda tjänstemän och politiker vågar göra inlägg på sidan.

Tonen under budgetdebatten i kommunfullmäktige förra veckan var bra. Så det finns ju hopp om en annan samtalston i politiken.

En del av förklaringen är väl att vissa stridstuppar försvunnit. Tidigare budgetdebatter har en av mattes kompisar blivit påhoppad för att Folkpartiet inte lagt något eget budgetförslag. Men i år var den stridstuppen borta, så ingen ifrågasatte varför Sverigedemokraterna inte la en egen budget. Svaret är enkelt. Det kräver för mycket ideellt arbete för ett enskilt parti. Hur gärna man än skulle vilja.

Även några andra har försvunnit. Kvar finns dock några som lätt låter sig provoceras av andras inlägg men de deltog inte i årets budgetdebatt.

Så det är bara att hoppas att debatten i fullmäktige kan handla om politik, dvs. olika partiers visioner och prioriteringar och att man respekterar att vi tycker olika. Att verkligen lyssna på sina motståndare stärker en i sin uppfattning eller så inser man att motståndaren faktiskt hade rätt. För det är inte så att allt är fel bara för att det kommer från en politisk motståndare.

Synd att matte är så genomförkyld annars kunde vi kanske återigen ut och cykla

Tänker
Den fyrbenta blondinen





1 kommentar:

  1. Med att du är ute och cyklar har med ditt påstående att V eller Mp har något med att din kompis blivit blockad på en FB-sida, påståendet är helt befängt, om du hade varit det minsta seriös så hade du vänt dig till sidans admin och fått ett svar!! Vad det gäller din kritik mot kommunens förslag till begravningsombud, kan man ana lite bitterhet där, kanske du hade önskat att Fp´s ledamot i kommunstyrelsen skulle föreslagit någon annan kanske tom en fyrbents blondins matte?? För övrigt så har partierna i MAJORITETEN aldrig diskuterat FB, så där var ytterligare ett påstående som inte stämmer, dvs ute och cyklade igen..Slutligen så tycker jag nog att du den fyrbenta blondinen borde prata lite mer med din matte som faktiskt är ordförande för Folkpartiet här på Orust, hon vet nog lite mer än dig om hur partier, politik och demokrati fungerar. Har faktiskt lite svårt att tro att en partiordförande kritiserar sina partikamrater om de är med och fattar ett beslut som är i förväg annonserat och det finns tid till att diskutera innan beslutet fattas. Fast det var ju du den fyrbenta blondinen som kritiserade och inte din matte...

    SvaraRadera