lördag 6 december 2014

Vad sa Reinfeldt en gång till Julholt?


Som ledare för var sitt 30-procentparti kan man säga två saker.

För det första har vi ett särskilt ansvar att se till att Sverige regeras.

För det andra har vi ett särskilt ansvar att inse att 30 % inte är  50.

Sitter man som matte och jag här långt ute i skogen, så funderar vi ju en hel del. För även om vi har tillgång till ett par tusen TV program genom parabolen, så kan inte matte och husse enas. Matte ser gärna tysk TV eller Al Jazeera. Husse fördrar Formel 1 och amerikanska program och filmer.

Så då sitter vi här uppe vid datorn och filosoferar. Eller läser om Juholt ute i uterummet.

Över detta med självbild, som nog är problemet för sossarna både i Stockholm och här på den stora gröna ön i väster.

Man är inte längre det stora partiet med egen majoritet, som man under decennier vant sig att vara. Men i sina egna ögon är man fortfarande det. Det är som med matte. Hennes självbild är 25 kilo lättare och 25 år yngre. Det är svårt att ändra på sånt.

Så när Löfven i Stockholm säger att han sträckt ut en hand är det precis samma som här på ön. När sossarnas starka kvinna säger att hon  ska vara ödmjuk, öppen och transparent.

Det innebär det detsamma. Samarbete men på mina villkor.

Under förra mandatperioden bröts brytpunkten för när man ska betala statlig skatt ut ur Alliansens budget. Brytpunkten blev, tack vare eller på grund av beroende på hur man ser det, kvar på en lägre nivå. Sossarna visade då SD hur man kunde göra. Man bröt en praxis. Så då tycker matte att hr Löfven borde insett att han lett in SD på detta spår. 

Han borde sett till att få en majoritet för sin budget. För att tro att Alliansen skulle rösta på hans och vänsterns förslag är väl rätt korkat. Så kan man bara tänka om man fortfarande har kvar en självbild om ett statsbärande parti som själva beslutar.

För han kunde ju bara ställt sig frågan. Hade jag röstat på  Alliansens budget för att rädda kvar regeringen Reinfeldt?

 Men det är där problemet ligger. Den tanken tror inte matte kommer upp i skallen på en sosse. För det är dom som bestämmer och staten det är dom. Och samarbete utanför partiet har inte behövts.

Men det sägs att väljarna vill ha blocköverskridande lösningar. Men vid de få tillfällen som småpartier som Folkpartiet och Centern träffat en sådan överenskommelse med sossarna, har väljarna inte belönad dom i nästa val.

Och sossarna har under årtionden klagat på dom borgerliga att dom inte varit enade och nu är dom det så då klagas det på det.

Samarbetet mellan Folkviljan, Folkpartiet och sossarna sprack här på den stora ön under förra perioden. Och sossarna och Folkpartiet gick i opposition. Man träffades en gång för att se om ett samarbete i opposition var möjligt.

- Nu har vi bestämt oss sa sossarna.

Underförstått att det som inte var viktigt för dom kunde Folkpartiet ta. Och oppositionsrådet skulle besluta vilka frågor som skulle tas upp politiskt.

Så ett så kallat samarbete med sossarna ska man nog passa sig för om man tillhör ett litet parti och inte vill utplåna det egna partiet helt

tänker

Den fyrbenta blondinen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar