tisdag 9 december 2014

Och så blev det fel igen!! Konsten att sätta sig på två stolar.


Kan man verkligen företräda dem som inte tillhör Svenska Kyrkan i begravningsfrågor, om man själv är aktiv i kyrkan? Det är väl ändå att sätta sig in en jävssituation.

Enligt Länsstyrelsens skrivelse, som gått ut till kommunen, inför nominering av begravningsombud framgår att ombudet bör vara duktig på ekonomi, ha intresse för andra trossamfund samt vara  väl förtrogen med olika begravningsritualer.

Och så väljer kommunstyrelsen att föreslå kommunens nuvarande kommunalråd. Ett kommunalråd som är mycket aktiv inom Svenska kyrkan. Och som under sina år som kommunalråd  inte visat prov på att vara ekonomiskt kunnig. Och intresset för andra samfund? Hur tänkte man nu då?

Matte, som inte tillhör Svenska Kyrkan måste varje år betala den så kallade begravningsavgiften till Svenska Kyrkan. Ett antal tusenlappar beroende på inkomst. Och då vill hon att den som ska tillvarata hennes intressen ska stå fri från Svenska kyrkan. Gärna någon invandrare med en annan tro än de flesta svenskar.

Ett begravningsombud ska vara en bro mellan dem som inte tillhör Svenska kyrkan och kyrkan i begravningsfrågor. Någon som bevakar att de inte tvingas betala för annan verksamhet än just begravningsverksamheten. För om Svenska kyrkan ska få behålla begravningsrätten för alla svenskar så är det viktigt att icke medlemmar litar på att begravningsavgiften verkligen går till begravningsverksamhet och inget annat. Och när det gäller Orust undrar matte eftersom avgiften här är högst i hela västra Götaland.

Och man får inte, som matte tycker kommunstyrelsen gjort,  ge detta uppdrag till ett avgående kommunalråd som plåster på såren för att han inte fick några andra uppdrag. Det är ett alldeles för viktigt uppdrag för att behandlas så. Och det blir bara så jättefel.

Tycker den fyrbenta blondinen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar