tisdag 24 februari 2015

Det finns inga snabba lösningar.


Ändå är det alltid det man satsar på. Varför?

Det börjar bli regel att Orust kommun får dåliga resultat i olika undersökningar. Senast kan man  konstatera att " Orust servar sämst". Svensk kvalitetsindex har undersökt två saker. Hur ser kommunens invånare på den kommunala servicen och hur många kan tänka sig att rekommendera någon att flytta till kommunen.

När det gäller den kommunala servicen kommer kommunen sist bland landets kommuner.


"Den dag vi är klara med alla olika saker vi håller på med. Så kommer våra siffror att stiga rejält." Säger kommunalrådskan till Lokaltidningen.


Ledsen kommunalrådskan. Inte för matte vet vad du pratar om. Vad är det för förslag som är på gång? Matte sitter ju ändå i kommunfullmäktiges presidium, men hon har ingen aning om vilken saker man håller på med, som ska fixa denna misstro som kommunens medlemmar uppvisar gentemot sin politiska ledning.  

Men det finns inga snabba lösningar. Tillit och förtroende byggs upp under lång tid. Och är inget man fixar ens på en mandatperiod.

I går kväll var matte på Tjörn och lyssnade på Christer Mattsson från Kungälv, som höll en föreläsning om toleransprojektet i Kungälv. En helt fantastisk föreläsning av en helt fantastisk person.

Hans budskap var att det finns inga snabba lösningar. Så varför är det ändå alltid det vi alltid satsar på?

När matte lämnade Orust kommun 1992 var det mycket hon ogillade. Hon tyckte inte hon, som socialchef, fick gehör för sina synpunkter. Det var Centerpartiet, som hade makten, ett Centerparti som leddes av en synnerligen kompetent ledare, som även var kommunalråd, nämligen  Torsten Olegård. Han styrde med järnhand. Den gubben visste vad varenda skattekrona användes till och den som inte kunde redogöra för vart pengarna tagit vägen åkte bara ut i kylan.

Men sedan dess verkar det bara gått utför för kommunen. Idag har vi en kommunalrådska som verkligen inte vet vart pengarna tar vägen. Och alltför många politiker, ser inte till kommunens bästa, utan har sin egen agenda. Och sina egna särintressen.

Vi har idag en majoritet, som känner sig påhoppade, när de får kritik av oppositionen. Men det är ju det som är kommunal demokrati. Oppositionen ska inte lösa problemen. Det är majoritetens uppgift. Oppositionens uppgift är att granska makten och när makten lagt sina förslag ska man kritisera och komma med motförslag. Men det verkar inte makten på Orust ha fattat.

Men att bygga upp det man raserat i förtroende kommer att ta tid. Men förhoppningsfullt inte lika lång tid som det tagit att rasera det.

Men det handlar alltså inte om några snabba lösningar. Det handlar om systematiskt, konsekvent arbete för att skapa goda relationer med Orustborna.

Så satsa inte på några snabba lösningar. Det ger bara konsulter klirr i kassan. Utan satsa på utbildning och dialog.

Och för att lyckas krävs

·         Fantasi
·         Humor
·         Kreativitet och nyfikenhet
·         Tid

Men har den kommunala ledningen verkligen detta?

 undrar

Den fyrbenta blondinen




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar