torsdag 12 februari 2015

Tänk att Orustrevyn visste vad kommunalrådskan själv inte visste .


I årets Orustrevy fanns en scen "Smartare än en femteklassare" där kommunalrådskan Geting fick frågan:

Vad är budget?

- Det är något man ska akta sig för. Det ställer bara till besvär
.

Hon fick då hjälp av den duktiga eleven, Ingrid. Hon, som även IRL, i rollen som oppositionsrådska, försöker få kommunalrådskan att fatta att en budget är en kvalificerad gissning  över vilka resurser som kommer att finnas nästa år och en plan för hur man vill använda dom.

Nu är sista föreställningen av revyn spelad och scenen är tom men spelet fortsätter IRL i kommunhuset i Henån.

Och hur går det där då? Jo kommunalrådskan har upptäckt att den budget som las under ledning av henne var en önskebudget. Där man inte tagit hänsyn till sådant  hon redan då visste. Men inte ville veta.

Och så fru Lärande. Hon läxade upp oppositionen för att inte lägga en budget i tid. För det  var ju så viktigt att verksamheten i så god tid får veta vilka pengar dom får nästa år så att dom kan planera sin verksamhet.

Så nu i februari året efter läggs detaljbudgetarna för verksamheterna och en ny budget ska tas i mars. Det är sånt som kallas framförhållning av den högre skolan. Undrar vad fru Lärande nu tänker om detta på sin kammare.

Majoriteten  la en budget utifrån sina siffror i 2014 års budget och eftersom den i prognos efter prognos visade på ett underskott så blev det ännu mer back i budgeten för 2015.

Orustalliansens  budgetförslag, som röstades ner, baserades på det som hänt fram till budgettillfället.  Och redan då såg man att omsorgen inte skulle klara att hålla sin budget. Så man la till 10 miljoner mer än majoriteten för att få en realistisk budget.

Så för att få pengar till detta förslog Orustalliansen att man skulle sälja några attraktiva  tomter ute på väster. Tomterna var naturligtvis inte sålda vid budgettillfället. Men med stor sannolikhet kunde man hävda att dom skulle bli det. Men  det räckte inte för den styrande majoriteten. Det var inga riktiga pengar. Men nu när man sålt ,visserligen andra tomter men dock, så har man "riktiga pengar"

Märklig resonemang tycker matte. För en budget är ett styrinstrument och plan. Och kostnader och intäkter är uppskattade och beräknade, utifrån det man vet vid budgettillfället. När man vet hur det blev kallas det inte längre budget då är det ett bokslut.

Och så ska man nu ta in en konsult för att få redan på var man kan spara. Matte undrar om man inte vet vart pengarna tar vägen eftersom man måste ha hjälp utifrån. Men det är väl som i Lyxfällan. Man har ingen aning. Men lite märkligt är det att kommunalrådskan ena dagen i budgeten säger att man ska dra ner på konsulter och den andra dagen så föreslår hon att handla upp nya.

Matte tycker inte att det är konsulter man behöver för att få veta var man kan spara. För förvaltningarna har blivit genomlysta av konsulter. Men deras sanning och förslag till förändringar, precis som förvaltningschefernas,  vill majoriteten inte lyssna på för det innebär att man måste fatta obekväma beslut. Då kommer riktiga människor runt om i kommunen att drabbas. Till exempel anställda inom vården, som ju till stor del är kommunalrådskan väljare.

Visst man kan dra ner på annat också, men det ger inga pengar i en budget där den största posten är personal, som ger service till kommunens invånare.

" Det är svårt att veta till exempel hur mycket placeringar kommer att kosta oss." Säger kommunalrådskan i gårdagens Bohusläning.

Visst det är svårbudgeterat. Men satsar man inte  på  personalen inom socialtjänsten, när man vet att  kommunerna runt om höjer lönerna för att få  över kompetent personal. Så tycker inte matte att det behövs mycket tankeverksamhet för att  inse att kostnaderna för placeringar och inhyrd personal kommer att stiga kraftigt.

Så det är bara att hoppas att oppositionskan fortsätter att hjälpa kommunalrådskan att få lite koll på detta med vad en budget är och hur man styr med den.

För  budget ska man inte akta sig för. Den ställer inte till besvär. Den är ett styrinstrument som rätt använt gör att politiken kan styra verksamheten och tjänstemännen har en chans att utifrån sin kompetens verkställa politikens budget.


Tänker den fyrbenta blondinen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar