tisdag 17 februari 2015

Fullmäktiges ledamöter "Skärp er, styr eller avgå!"


"Rekordmånga nya politiker… men makten flyttar uppåt."

Detta står att läsa i nummer 6 i år av  Dagens Samhälle.

Matte sitter i kommunfullmäktiges presidium. Så hon tillhör alltså skaran som enligt demokratikonsulten Axel Danielsson antingen ska skärpa sig eller avgå.

Det var ju inte så att matte ville ha detta uppdrag. Partiet fick uppdraget i förhandlingarna efter valet och den som var föreslagen ville inte. Och ingen annan heller, så blev det matte. Det är ju inte så att det är kö med intresserade medborgare som vill engagera sig i ett politiskt parti och ta på sig ett uppdrag.

Däremot finns det fullt av engagerade medborgare som talar om att man borde välja andra politiker som tar ansvar och fattar dom rätta besluten. Men var finns dessa andra som är villiga att ta över undrar matte. För dom som vet bäst anser alltid att det är någon annan än dom själva som ska skärpa sig och fixa.

Men tillbaka till kommunfullmäktige och Axel Danielssons synpunkter.

" Fullmäktiges presidier måste sluta att gosa med kommunstyrelsen. Varenda makthavare försöker undvika att släppa de tunga frågorna till  fullmäktige. Det kan ge dålig stämning."

- Ja det  märkte matte verkligen när hon ställde frågor om Henåns skola till kommunchefen på sitt första kommunfullmäktige möte.

- Nej det var bara en informationspunkt.

Men den nye ordföranden i kommunfullmäktige hade missat detta. Så matte fick ställa sina frågor. Inte roligt alls. Snacka om kompakt motstånd från dom styrande. Matte som älskar att tala inför publik sa mest hum och äh. Men till nästa möte hade ordförande tydligen fått en reprimand. Så då när matte fick svar på vissa av sina frågor, fick hon inte ens be om förtydligande.
Utan fick en ordentlig tillrättavisning att detta var en informationspunkt.

Det framgick helt klart att fullmäktige bara ska besluta om pengar för att få igång skolan igen. Resten, dvs beslutsunderlaget för att förstå vad som kostade vad, skulle verksamheten, dvs chefstjänstemän och maktens politiker, fixa.  Detta innebär för matte att kommunfullmäktiges ledamöter till stor del bara  ska vara röstboskap till dom som redan har beslutat. Och ändå ska man vara ansvarig för besluten.

Så här sitter nu matte och funderar. Ska hon fortsätta att förstöra stämningen genom att försöka få upp, för allmänheten politiskt intressanta  ärenden i kommunfullmäktige eller lämna den sjunkande skutan.

Det finns ju flera  inte minst kommunalrådskan och vänsterns starka man som gärna skulle se detta som en befrielse för politiken på Orust, att bli av med matte. För dom gillar inte den här bloggen. 

Vänsterns starke man har till och med på Folkpartiets hemsida skrivit att han tycker matte ska avgå. För det finns  enligt honom så många trevliga folkpartister som kan ta över. Märkligt! I  mattes värld lägger man sig inte i vilka representanter andra partier väljer. Men den åsikten  att matte borde försvinna finns även inom hennes egna parti. Hon delade inte åsikt i en sakfråga med partiets kommunala revisor. Och så betar man sig inte ostraffat. Men i sann Orustanda så kommer kritiken inte direkt till matte utan via andra informatörer.

Kommunalrådskan och vänsterns starke man anser att matte går till personangrepp, vilket matte inte tycker hon gör. Hon har aldrig kritiserat till exempel förre kommunalrådet som person. Tvärtom hon gillar honom mycket. Han är trevlig och sympatisk. En allt igenom fin person. Men för att ta hans senaste uppdrag som begravningsombud och representant för dom som inte tillhör Svenska Kyrkan är han direkt olämplig. Inte som person, utan därför att han är aktiv i Svenska Kyrkan och då kan han inte företräda dom som inte tillhör Svenska Kyrkan.

Kommunalrådskan som person kan inte heller matte påminna sig att hon förolämpad. Men vissa, enligt matte, ologiska och tokiga uttalanden i tidningarna och annorstädes tycker matte att hon har rätt att kommentera. Men hon har inte ens kommenterar alla elaka påhopp som kommunalrådskan, i sann Orustanda, fäller om matte när hon inte är närvarande. För matte vet att dom som pratar skit om andra i hennes närvaro pratar skit om henne i hennes frånvaro. Och sånt faller alltid förr eller senare tillbaka på den som pratat skit.

Och matte kan inte heller se det som ett personligt påhopp att skriva att vänsterns starka man, som har så otroligt många synpunkter på facebook, aldrig framfört någon av dessa vare sig i utskottet för omsorg eller i kommunstyrelsen eller i kommunfullmäktige. Av inläggen på facebook skulle man däremot tro att han varit i aktiv opposition och inte tillhört dom som styrt dom senaste åren.

Men nu var det inte det vi skulle skriva om utan om demokratin i kommunen.

Men vad som händer med detta får den närmaste framtiden utvisa. Kommer  mattes antal nedlagda timmar och förhöjda blodtryck att stå i  rimligt proportion till förändringar i kommunfullmäktige mot ett mer demokratiskt fullmäktige, där för allmänheten intressanta frågor diskuteras.

Eller blir hon en del av det gamla där allt av vikt beslutas i korridorer och i slutna rum.

Men matte har ännu inte gett upp hoppet om att öppenhet, transparens och ödmjukhet som kommunalrådskan talat om när hon tillträdde posten, ska bli verkighet.

Men tycker inte matte att hon lyckas så är det bara att göra som Axel Danielsson säger.

Avgå och det tycker husse och jag vore det absolut bästa.

Vet ni vad husse sa när matte rusade i väg på möte här om kvällen?

- Ringer det så svarar jag. Folkpartiets jourtelefon.

Vi hörs

Den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar