fredag 16 oktober 2015

Är det Orustmodellens pedagogik att låsa in ungarna med kniv som enda sällskap?


Senaste fullmäktige är ingenting som någon mer än möjligen Sverigedemokraterna kan var nöjd med.

Först kom revisorernas rapport där man konstaterade att

" vår bedömning är att kommunens verksamhetsmässiga uppföljning, utvärdering och styrning fortfarande har brister och är i behov av utveckling.
"Delårsrapporten uppfyller inte fullt ut syftet att ge fullmäktige ett underlag för styrning, ledning och kontroll av den kommunala verksamheten."

Och så kom SD:s motion om att alla som suttit i kommunstyrelsen 2014 och inte fått ansvarsfrihet och sitter i kommunstyrelsen idag ska avgå.

Matte pläderade för fullmäktiges presidiums förslag, som innebar att det räckte med den reprimand som kommunstyrelsen fått i och med att dom inte fick ansvarsfrihet.

Och så utvecklade hon sin och Folkpartiets åsikt att

Dom som satt för oppositionen hade inte den möjligheten att påverka besluten utan la egna förslag och reserverade sig oftast mot majoritets förlag.
Till detta kommer att vi under 2014 hade ett allmänt val. Det innebar att dom som hade det största ansvaret för situationen är borta från politiken, såsom kommunalråd och några fler. Så dom berörs ju inte av förslaget. Och några andra har fått sina väljares förtroende genom att de kryssats in i fullmäktige.

Och så fick matte med rätta en reprimand av ordförande att hon inte fick blanda in revisorernas synpunkter för 2015, eftersom ärendet gällde 2014. Ett alldeles riktigt påpekande. Men jag återkommer till det.

Och så när fullmäktige går till omröstning finns två förslag. Avslag respektive bifall till motionen.

Moderaterna begär votering. Och så avstår alla inom Allians för Orust utom matte att ha en åsikt.

Matte känner detta som ett svek. Men det inte sveket utan att  gänget inte kan bättre som är problemet.

Så kom delårsbokslutet. Där majoriteten talade om hur duktiga dom varit. Bokslutet för 2015 kommer nog kommer att gå ihop.

Bra men för några år sedan stod sossarna i talarstolen och talade om AFA- pengarna. AFA- pengarna , det vill säga dom pengarna som Orust fått tillbaka eftersom sjukskrivningen inte blivit så hög som väntat tillhörde personalen och skulle betala tillbaka till dom.

Men nu ska dom användas för att fixa bokslutet, trots att kommunalrådskan sagt att nu ska verksamheterna hålla sin budget. Budgetdisciplin är vad som gäller. Det blev inte ens en tummetott av det. Omsorgen går fortfarande runt 15 miljoner back.

Matte som närmast kommer från en kommun, som var delägare i ett stort elbolag undrar vad man håller med på? För tänk om den kommunen hade struntat i budgeten och låtit verksamheten använda dom tiotals miljoner som kommunen fick i utdelning för att strunta i att hålla budgeten.

Matte fick alltså inte tala om vad revisorerna tycker om 2015, eftersom SD.s motion handlade om 2014. Men miljöpartiets starka dam, tillika ordförande för lärandet fick tala om den fantastiska familjen Svensson som levde i Katthult. Familjen levde lyckliga. Det enda som störde denna idyll var Krösamaja, som gnällde och målade faen på väggen. Så vitt matte förstod ville ordförande i för lärandet med detta tala om att det var oppositionen som var Krösamaja och majoriteten som stod för tryggheten hos familjen Svensson.

Matte förstår att budskapet var. Gnäll inte för vi lever i dom bästa av världar har på den stora ön i väster.

Men matte förstår som vanligt inte. Är det Orustmodellen? Att när ungarna som inte gör som dom vuxna vill får ungarna  rusa till snickarboa och sitta inlåst tillsamman med en kniv tills pappas ilska lagt sig.

Med den synen på idealfamilj och pedagogik tror matte att det svårt  att samarbeta. Dessutom har hon lite svårt att förstå varför Katthult hör till ett ärendet som ska diskuteras i fullmäktige på Orust men inte någon kort mening om vad revisorerna tycker om 2015 när det är 2014 som ska diskuteras.

Vi hörs

Den fyrbenta blondinen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar