söndag 11 oktober 2015

Orustalliansen Skärpning!



Opposition är att visa att man inte håller med. ( riksdagens ordbok)

Detta ville alltså oppositionen på Orust visa vid senaste fullmäktigemötet.

Fullmäktige skulle bland annat behandla Sverigedemokraternas motion om att entlediga alla kommunstyrelseledamöter, som inte fått ansvarsfrihet för 2014.

Normalt brukar man avgå när man inte fått ansvarsfrihet men ledamöterna valde att sitta kvar, därför gjorde SD det enda dom kunde göra för att få ledamöterna att avgå. Dom la en motion.

Men frågan var tydligen inte så viktig för kommunalrådskan utan hon inställde förra fullmäktigemötet som skulle behandla motionen. Motivering att spara 60 000 kronor. Men enligt dom som vet är summan runt hälften av detta. Men oavsett så körde hon med besked över sin partikompis ordförande i fullmäktige.

Och nu var det Alliansens tur att köra över matte, fullmäktige andra vice ordförande.

Gemensamt verkar vara att man inte fattar vilka signaler man sänder ut. När man kör över en kompis i sin grupp. Det man  visar är att man inte har förtroende för vederbörande.

Men sedan är likheten mellan de två händelserna slut. För sossar är det mest partilojala parti matte känner. Och hon vet faktiskt, för både hon och hennes föräldrar har varit aktiva i partiet.

För sossarna kommer alltid kollektivet och partiet först. Så ingen skulle till exempel få vare sig förre kommunalrådet eller förra ordförande för omsorgsutskottet att ta bladet för munnen och kritisera sina lokala partiföreträdare. Nej så gör man inte i ett parti där kollektivet går före den enskilda.

Så att fullmäktiges ordförande till pressen sa att han var överkörd är något mycket ovanligt. Han visade genom detta ett stort mått av integritet och mod. Att våga kritisera  sin store ledare offentligt!

Men det var just detta med att sätta kollektivet före den enskilda som fick matte för väldigt många år sedan lämna socialdemokraterna.

Tillbaka till SD:s motion. Den har alltså behandlats sedan före sommaren och fullmäktiges presidium har noga tänkt igenom olika alternativ för att besvara motionen.

Matte har regelbundet meddelat Orustalliansen hur man kommer att besvara motionen.

Så äntligen kom den upp på fullmäktige och ordförande redogjorde för presidiets förslag. Matte förklarade sitt ställningstagande.

Det fanns för 2014  en majoritet som tagit på sig ledartröjan och som bestämde.
Och  resten tillhör oppositionen och dom  ska opponera och lägga egna förslag utifrån sina politiska referenser.

Kan man då som SD gör kräva kollektivt ansvar för alla som sitter i kommunstyrelsen?

Nej Det tycker inte matte.  Matte tycker som sagt illa om kollektiva bestraffningar. Matte kan till exempel inte tänka mig att bura in alla karlar, trots att dom står för mer än 95% av alla våldsbrott.

Men att ge hela kommunstyrelsen en rejäl reprimand i form att inte bevilja dom ansvarsfrihet tyckte matte var rätt, men inte att kollektivt  tvinga dom att avgå. För om man ska tvingas avgå anser matte att man ska  haft en möjlighet att påverka vilka beslut som fattats.

Dom som satt för oppositionen hade inte den möjligheten, utan la egna förslag och reserverade sig oftast mot majoritets förlag.

Till detta kommer att vi under 2014 hade ett allmänt val. Det innebar att dom som hade det största ansvaret för situationen är borta från politiken, såsom kommunalråd och några fler. Så dom berörs ju inte av förslaget.

Nu sitter SD i kommunstyrelsen. Så matte undrar om SD verkligen kommer att stå fast vid sitt krav att alla som finns i kommunstyrelsen oavsett om dom är ansvariga för politiken eller inte ska gå om kommunstyrelsen inte får ansvarsfrihet.

Men det får vi se nästa år för som det nu ser ut lär in kommunstyrelsen få ansvarsfrihet för 2015 heller.

 Drygt nio månader av detta år har gått och våra revisorer skriver:

" vår bedömning är att kommunens verksamhetsmässiga uppföljning, utvärdering och styrning fortfarande har brister och är i behov av utveckling.
"Delårsrapporten uppfyller inte fullt ut syftet att ge fullmäktige ett underlag för styrning, ledning och kontroll av den kommunala verksamheten."


 Hade motionen varit utformad så att dom som verkligen var ansvariga för 2014 års politik skulle lämna sina uppdrag och kanske även stå för dom kostnader dom orsakat sina väljare, så hade matte kunnat tänka mig att yrka bifall till motionen men att kollektiv kräva ansvar även av dom som inte kunnat påverka. Nej det är inte mattes melodi.

Så i fullmäktige fanns i torsdags två förslag. Fullmäktiges presidium att inte entlediga kommunstyrelseledamöter ledamöter. Och  SD:s motion och skicka ut alla som var med i kommunstyrelsen under 2014.

Plötsligt vaknar Orustalliansen. Vi  kan inte sitta i knät på majoriteten. Och inte kan vi rösta med SD. Hur skulle det se ut? Vi måste opponera. Så man begär votering för att visa hur beslutspotenta man är. Och så man deltar inte i beslutet. Man avstår alltså från att ha en åsikt. 

Så där satt matte och kände sig som en idiot för man hade glömt eller så kom förslaget att avstå plötsligt på. Hur som helst ingen hade meddelat henne om situationen.

Att vara en del av ett sådant gäng känns faktiskt inget vidare.

 Opposition är att ha en annan mening. Inte att sakna en uppfattning

Bättre kan ni! 

Skärpning tänker matte.


Vi hörs
Den fyrbenta blondinen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar