tisdag 29 september 2015

Hur ska man då kunna acceptera flyktingar, som fullvärdiga medborgare på den vackra ön i väster



En pappa på Orust, som väl flyttat hit för han trodde att det var bra miljö för sin dotter att växa upp i, dristade sig till att framföra lite kritik mot hur kommunens styrs på nätsidan OrustBo.com.
"Intressant att se hur Orust ska få fler invånare med en av de högsta skatterna i VG-regionen samtidigt som skatten på bensin och diesel ska höjas kraftigt och dessutom höjas med index varje år. Nu krävs det handlingskraft att få fler företag till Orust och grannkommunerna. Tror tyvärr att Orust har haft sina glansdagar om inget görs snart. Man ska aldrig ge upp men vad gör de styrande åt saken?
Stenungsund hade möte om lokaltrafiken och nya resecentrum i veckan. Vet att det fanns politiker/kommunalråd från Tjörn på plats, hur många var med från Orust? Hallå, var är ni?"
Svaret kom inte från någon ledande politiker ur majoriteten. Men väl från en representant för det lokala partiet Folkviljan. Och partiet ingår i den styrande majoriteten och mannen brukar försvara majoriteten på just OrustBo.com. Folkviljan är ett parti som aldrig missar att tala om att dom för folkets vilja och är ett lyssnade parti.

Så  svaret på pappans kritik blev:

" Jag tycker att du har hamnat fel, flytta tillbaka dit du kom ifrån, alla passar inte här och vi kan inte göra Om vår kommun så den passar alla fd. Storstadsbor , då är det bättre vi skils
här, än att håller på och gnäller på varann ! Ska du bo här så sluta att gnälla och gör något för oss i stället ,så är även du välkommen !"

Detta är verkligen inte en inkludering av inflyttade. Inte ens en integrering. Detta är en assimilation.
Och det tankesättet trodde matte det demokratiska Sverige lämnat för länge sedan.

"Assimilation (från latin assimilátio, 'göra lik, efterbilda'), eller assimilering, syftar på den process genom vilken en minoritet, om processen är fullständig, helt överger sin egen kultur så att de ursprungliga kulturskillnaderna till förliknas eller försvinner. "  ( Wikipedia)


Kanske ligger ett av problemen på den stora ön i väster just här. Urbefolkningen tycker med rätta att dom har en fantastiskt fin ö. Och man ska bara tala väl om den och inget behöver egentligen ändras. Dom små förändringarna som behövs  säger man "är på gång och att vi jobbar med det. Och vår personal är fantastisk."

Det man vill är att folk ska flytta hit och bli kvar för att få in mer skattepengar. Man vill precis som Folkviljans representant skriver. "  gör något för oss i stället , så är även du välkommen !"

Det vill säga. Var med och betala skatt men acceptera att det är vi, riktiga Orustbor, som bestämmer och passar det inte så kan du dra.

Men om man skönmålar situationen här på den stora ön i väster och säger att vi ska bara tala väl om kommunen så att vi får fler invånare, så har man nog att bitit sig i svansen.

För vad man får är just missnöjda invånare. För skolan var inte så bra som man trodde när man flyttade hit. Den stora ön i väster satsar mycket pengar på skolan. Men går man in och kollar vad pengarna går till, så går en alldeles för stor del till lokalkostnader. Och det beror inte bara på debaclet med Henåns skola. Behöver till exempel ditt barn särskilt stöd eller har ett specialintresse så är det näst intill omöjligt att få dom behoven tillgodosedda.

Och man hade kanske inte som inflyttad räknat med att om man ska göra något tillsammans med barnen under helgerna till exempel besöka ett badhus eller gå på bio, så måste man lämna ön.

Och har man pendlat till jobbet i Göteborg hela veckan, så kan matte tänka sig att det känns motigt att även i helgen dra från ön.

Visst ön är fantastisk på sommaren. Men frågan är om det inte är billigare och bättre att ha ett litet sommarhus här och under resten av året bo någon annanstans.

Och nu har det kommit asylsökande till den stora ön i väster. Men om dom ska bli den tillgång dom skulle kunna bli, så är nog inte kravet på assimilation det rätta.

Nej matte tror på mångfald och olikheten. För var hade Sverige varit idag utan sina invandrare. Ett U-land.

Visst det finns rötägg bland invandrare precis om som det finns rötägg bland riktiga Orustbor och storstadsbor. Men det är nog rätt svårt att vara ett riktigt rötägg på Orust. Då får man nog flytta till storstadens anonymitet.

Men matte tycker inte att pappan som dristade sig till att göra inlägget på OrustBo.com tillhör dom som ska dra. För han tillhör dom som vill förbättra för dom, som liksom hans familj lurats till ön genom falsk marknadsföring. Och sådana tycker matte alla politiker ska lyssna på och kanske framför allt  dom, som säger sig tillhöra ett lyssnande parti som Folkviljan. För då  kanske den stora ön i väster blir en välkomnande och bra plats för fler att leva och bo på.

Om inte så blir det nog ingen inflyttning av barnfamiljer som alla partier säger sig vilja.

Och motsättningarna mellan inflyttade och urbefolkningen kommer att fortsätta. Och kan man inte tåla att före detta stadsbor tänker lite annorlunda.

Hur ska man då kunna acceptera före detta flyktingar, som fullvärdiga medborgare på den vackra ön i väster

Undrar

Den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar