lördag 12 september 2015

Tänk att Orust kan inspirera Grönköping till stordåd!


Men vem är det som översänt majoriteten på Orusts budget för 2016 till Grönköpings Veckoblad?

Men kanske Orust likt Grönköping behöver inrätta Nya Nyinnovationsrådet.

"En innovation kan definieras som en ny idé, till exempel en produkt, lösning, affärsidé, tjänst, kemisk formel, matematisk metodik eller teknologi som visar sig lovande eller fungerar och som är ny. Den har inte tänkts ut tidigare av någon annan officiellt. Ett annat sätt att definiera innovation är som något principiellt nytt som också vunnit insteg på en marknad eller i samhället. Vidare brukar man associera, inte till nya fenomen i sig, utan nya fenomen som är betydelsefulla på något sätt. En definition av begreppet i linje med dessa två sistnämnda aspekter skulle då bli följande: "En innovation är något originellt och principiellt nytt av betydelse – inom vilket område som helst – som vinner insteg i ett samhälle. ." Wikipedia.

Eftersom Matte varit med så gruvligt länge inom offentlig verksamhet kan hon lugnt konstatera. Att den första definitionen, om något som inte tänkts tidigare inte går att hitta inom kommunal verksamhet. För under hennes tid inom kommunal  verksamhet har allt kommit igen, som en nyhet, minst tre gånger. Så till exempel var hon med och tog fram de första äldre- och barnomsorgsplanerna som det hette på den tiden. Så nu finns det åter en motion om behovet av en omsorgsplan.

Men i Grönköpings har man alltså inrättat Nya Nyinnovationsrådet.

Informationssekreteraren V. Helmersson säger till tidningen.

" -  Det är ett nytt kommunalt organ som skall säkra, att Grönköping ligger i den absoluta framkanten av den globala utvecklingen."

Stringensen i detta uttalande är precis i linje med majoritetens budget.

" Kommunens organisation ska arbeta innovativt i syfte att utveckla och förbättra kommunens verksamheter."

I Grönköping ska man satsa på spetskompetens.

Hr V Helmersson utvecklar hur rådet ska göra detta med orden:

- Det där ska vi fundera på, men rent allmänt sett är det saker som vi gör bra i stället för att göra dåligt.

Och i  budgeten för Orust kan man i denna fråga läsa

" Kommunen ska leva upp till ett omvärldsorienterat och innovativt företagarklimat."

Men det gäller först för 2016. Man då ska alltså ta sig upp från den knappast hedrande sista plats bland landets kommuner när dess företagare rankar sin kommun.

Och vidare på Orust:

"Vår ambition är ett Orust som kännetecknas av att vara en innovativ kommun under utveckling och på frammarsch.

Matte tror, utan att veta, att man använder den senare delen av definitionen på innovation. 

"En innovation är något originellt och principiellt nytt av betydelse – inom vilket område som helst – som vinner insteg i ett samhälle. ."

Men den enda utvecklingen som matte ser på den stora gröna ön i väster är en frammarsch mot en ekonomisk katastrof, likt den i Grekland. Med medborgare som skriver sig i andra kommuner eller flyr den höga kommunalskatten. Och en utveckling mot allt större kunskapsförakt och en maktfullkomlighet och respektlöshet mot demokratins spelregler.

Så Matte hoppas att " Spelet om Orust", som just nu pågår, ska ge något positivt och en vision för politikerna på Orust att sträva mot.

Men då måste arbetet drivas av människor som jobbar för Orust utveckling och inte för sin egen.

Undrar förresten hur länge det ska dröja tills matte inser att det är mycket mer utvecklande för henne och mig att ta en promenad  än att försöka påverka utvecklingen på Orust och vända skutan.  En skuta , vars kapten vare sig kan läsa sjökort, använda GPS eller lyssna på erfarenheten och den kunskap som finns om navigation.

Tänker

Den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar