onsdag 21 oktober 2015

Mycket snack och lite verkstad här på öa.



" Brist på boendeplatser i särskilda boenden har inneburit fullbeläggning på korttidsboendet samt kostnader för sjukhusklara patienter och möjligen ökad vårdtyngd i hemtjänsten. "

Denna mening kan man läsa i majoritetens delårsbokslut per den sista augusti här på den vackra ön i väster.

Här kommer en personlig reflektion vad det kan betyda IRL för en av dom som drabbas av denna plats- och resursbrist.

Den 17 augusti drabbades husse av en stroke. Han kördes i ambulans till NÄL och två veckor senare var han utskrivningsklar. 

Kommunens biståndshandläggare var snabbt på plats och ett beslut om en plats på korttidsboendet beviljades den 3 september.

Sedan hände absolut ingenting. För det fanns ingen plats för husse på korttidsboendet. Så han låg kvar på NÄL i ett fyrbäddsrum med tre andra gubbar, som han inte kunde kommunicera med. Husses högra ben funkar inte, så han sitter i rullstol. Men skallen är det inget fel på.

Där låg han och kostade Orust kommun 4 000 kronor per dygn och blev mer och mer deprimerad. Samtidigt som det säkert fanns människor som inte fick plats på NÄL på grund av att han och andra utskrivningsklara patienter låg kvar.

En dag, när matte och jag som vanligt var på NÄL och besökte husse, frågade matte hur han egentligen mådde. Hon märkte ju att någonting var fel. Svaret var chockerande.

- Det är dålig  service på NÄL.

- Dom har ingen aktiv dödshjälp.

Tre långa veckor efter vårdplaneringen fick han äntligen komma till korttidsboendet på den stora ön i väster.

Han fick eget rum och personalen är fantastisk. För att citera en guru som föreläste om äldreomsorgen på 80-talet Nils Fernow, tror matte han hette.

- Äldreomsorgen är bra  trots våra politiker men tack vare personalen.

Men frågan är om husse någonsin kan komma hem igen. För vad han behövde var en rehabiliteringsplats. Uddevalla lasarett har sådana. Men dom tar bara emot folk i yrkesverksam ålder. Enligt mattes uppfattning en klar åldersdiskriminering. Något som för övrigt är olagligt idag.

Så på Orust behövs en rehabgrupp som satsar på att få människor att så snabbt som möjligt kunna komma hem.

Och enligt mattes mening ska man inte blanda människor som inte kan bo hemma och som bara behöver trygghet och god omvårdnad med dom som ska rehabiliteras. Det är två helt olika arbetssätt.

Och korttidsboendet är ingen optimal miljö för sådana som husse, som är klara i skallen. Korttidsboendet har i alltför stor omfattning omvandlats till ett demensboende och en plats för människor i livets slutskede.

  Detta med att det inte satsa ordentligt på rehabilitering  för att få människor, som vill,  att kunna flytta hem igen är inte bara en katastrof för den enskilde. Det är ett enormt slöseri med kommunala medel.

För med rätt insatser hade husse kunnat komma hem rätt snart. Men utan resurser är risken att det blir ett särskilt boende för resten av hans liv.

Och någon dödshjälp finns det inte på Orust heller, så det kan bli många år.

Så att rösta för ett godkännande av delårsrapporten i fullmäktige hade matte inte tänkt sig. Men hon vågade inget säga  eftersom hon inte visste var hon hade sina kompisar, sedan dom kört över henne i frågan om SD:s motion.

Men matte håller med revisorerna i deras kritik mot kommunstyrelsen. Och tycker majoriteten kunde gjort mer på många områden för att komma till rätta med dom problem som finns. Det räcker inte med att snacka. Det behövs lite verkstad också. Och en rad obekväma beslut.

 Som politiker går det inte vara vän med alla. Försöker man brukar det sluta med att man är ovän med alla.

Tänker den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar