fredag 4 december 2015

Gammal vill alla bli. Men vill någon vara det?


Hemtjänsten är fantastisk. Men vem tycker det är kul att det kommer två okända personer fem gånger om dagen till ditt hem. Jag, som hund, tycker det är kul men matte och husse tycker det är jobbigt, men nödvändigt. Och husse undrar hur många olika personer det finns i vårt hemtjänstområde. Ännu har vi nog inte hälsat på alla. För det kommer nya hela tiden.

Och varför talar man inte om hur det är att vara sjuk eller anhörig till någon som behöver så mycket hjälp i det dagliga livet.

För trots stora insatser från hemtjänsten sitter husse ensam långa stunder när matte är på rymmen från hemmet.

Då måste han antingen ligga i sängen och lyssna på en ljudbok. Biblioteket har en fantastisk service så där har husse fått låna en speciell CD-spelare, nu när han ser dåligt och inte kan bli opererad förrän en annan operation är klar.

Och vänta är något man får göra. Två månader för att komma till Sahlgrenska för att ytterligare en klinik ska ta ställning till om Neurologen på NÄL i augusti hade ställt rätt diagnos. Och det hade dom, så nu får husse vänta ytterligare två till tre månader på operation.

Och kanske börjar träningen här hemma på tisdag. För det har tagit en tid eftersom först var sjukgymnasten hemma med sjukt barn och så ska det in i hemtjänstens plan.

Och beslutet om en breddning av dörren till duschrummet behövs eller inte står fortfarande i stjärnorna. Matte fick förra fredagen ett utbrott och skrev till handläggaren för bostadsanpassningsbidrag på kommunen och begärde ett beslut så att hon kan överklaga ett nej. Hon har nämligen fått beskedet att beslutet kommer att dröja eftersom man ännu inte vet hur det kommer att gå med rehabiliteringen av husse. Kommer han att bli gående igen eller kommer han att förbli rullstolsburen.

Husse kom till Korttidsboendet den 25 september. Och då satt han i rullstol och gör det fortfarande. Och trots det vill handläggaren veta hur länge husse kommer att sitta i rullstolen innan man kan ta ställning till om det behövs en bredare dörr. Så matte har låtit bredda dörren och sagt till byggfirman att ringa innan man skickar räkning i hopp om att förnuftet ska segra.

Matte förstår bara inte hur  handläggaren av bostadsanpassning tänker. Det är sedan husse kom hem som han och hemtjänstpersonalen behöver komma till duschen. Men hemtjänstpersonalens arbetsmiljö bryr man sig tydligen inte heller om.

Varför talar man bara om att anhöriga till missbrukare blir medberoende Vi som har en gammal anhörig hemma blir också medberoende. Matte skulle inte berätta detta om hon trodde att hon var ensam  i sin situation.  Nej  tyvärr har säkert många andra på ön och i Sverige det mycket värre. För matte kan sätta ord på sin frustration och vågar tala om det.

Men det är faktiskt inte kul för matte att lämna huset och låta husse sitta ensam. Antingen ligger han i sängen eller så sitter han i rullstolen, utan möjlighet att komma därifrån. Och vid toalettbesök ska han larma. Och hemtjänstpersonalen är fantastik. Men har man, som husse en sjukdom, som bland annat gör att när han behöver kissa så måste han göra det på stört. Och hemtjänstpersonalen har ett rätt stort område och det tar tid att köra på dessa krokiga vägar.

Så matte tvättar och tvättar. Medan hon och husse väntar på operationen i februari mars nästa år.

Är man gammal och sjuk så väntar man inte bara på döden. Innan dess får man vänta på hemtjänsten som ska komma och byta blöja medan man väntar på operation. Och vänta på en starroperation som inte kan göras förrän operationen på Sahlgrenska är gjort och så vidare…

Och detta är det ingen som talar om för det är så skämmigt. Men ack så vanligt bland våra gamla. Där en gammal lider och en anhörig slits ut. Så när mattes yogalärare idag frågade hur hon mådde brast det. Tårarna bara rann nerför kinderna.

Som sagt gammal vill alla bli men finns det någon som vill vara det?

Undrar den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar