måndag 23 november 2015

" Vi arbetar för fullt med frågan."


Hur många gånger har vi inte hört det från olika håll.

Nästan alltid när media eller någon annan hittar brister. Så blir svaret.

- Vi jobbar på det.

Och det känns som om man på Orust jobbar jobbar som hårdast av alla kommuner på just det som någon elak myndighet, revisorer, medborgare eller media hittat att klaga på.

Några axplock ur  Bohusläningen.

Nu hotas Orust kommun av ett vitesföreläggande på 80 000 kronor. Orsaken till detta är att kommunen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att komma tillrätta med arbetsmiljön på socialkontoret. "

"Skolinspektionen har beslutat att Henåns skola måste rätta till flera allvarliga brister. Om inte bristerna som gäller för elever i behov av särskilt stöd rättas till kan det bli aktuellt med ett vitesföreläggande på 600 000 kronor. "

"Vuxenutbildningen i Orust kommun fungerar dåligt, enligt Skolinspektionen som hotar med vite på 600 000 kronor om inga förbättringar görs."

Och svaren kan sammanfattas i

– Vi har redan påbörjat arbetet

Och för att referera Bohusläningen.

- Och när det gäller lokaler för omsorgen säger Bertil Olsson (S) ordförande i utskottet för omsorg att förvaltningen arbetar för fullt med den här frågan. Planer på hur en ombyggnad ska se ut håller på att tas fram

Men om inte matte minns fel  var det uppe till debatt i fullmäktige för rätt länge sedan och då var svaret att man kunde skjuta på det eftersom det inte var akut och man hann inte just då.

Och så kom ett hot om vite.

Så plötsligt jobbar man på det.

När många av insatserna för barn med behov av särskilt stöd togs bort sa hon, som är politiskt ansvarig för lärandet, att alla barn får det stöd dom behöver och är så nöjda. En uppfattning som vare sig många föräldrar med barn som är i behov av särskilt stöd eller matte  delar med henne.

 Matte har till exempel i sitt tidigare liv utrett vilken hjälp barn med grava språkstörningar behöver. På Orust sägs att det inte finns några sådana barn. Matte tror att det är okunnighet om dessa barns situation som gör att man inte ser dessa barn, vilket kommer att ge dom ett livslångt handikapp.

Men det är klart om man står i fullmäktige och raljerar över oppositionen och jämför vissa oppositionspolitiker med Krösamaja. Hon som alltid är sur och som med sina litanior över allt elände som ska hända förstör stämningen hos familjen Svensson i Katthult.

Enligt ordförande för lärandet, är familjen Svensson en fantastisk familj. Som matte förstod budskapet så skulle familjen Svensson symbolisera majoriteten på Orust och Krösamaja oppositionen. 

Visst kan man se det så, men då sopar man problemen den stackars Emil har under mattan. Att springa för livet till snickarboa och sitta där och med en vass kniv tälja trägubbar tills pappan lugnat ner sig. Det kan vi väl ändå inte acceptera idag. Matte älskar böckerna om Emil men vill inte ha den tiden tillbaka. 
Och trots att hon anser att det är mycket som är bra på Orust så tänker hon fortsätta att kritisera för att det ska bli ännu bättre. För tänk vad det kunnat bli av Emil om han hade sluppit sitta timsvis i snickarboa.  Nu blev han visserligen kommunalnämndens ordförande, dvs han hade kommunalrådskans uppdrag i sin kommun. Men tänk vad han kunde blivit om han inte förlorat så mycket av sin barndom med att tälja trägubbar med en kniv.

Och i fullmäktige står majoriteten gång på gång och talar om att snart ska dom redovisa hur dom ska komma tillrätta med att verksamheterna inte klarar att hålla budgeten.

Nu är det senare delen av november och fortfarande finns enligt kommunalrådskan bara ett tomt papper som ska fyllas till kommunstyrelsens möte på onsdag.

Man skäller på oppositionen som inte kommer med förslag. Dels är det inte sant och dels är det faktiskt majoritetens ansvar att hålla sin budget. Alliansen för Orust la en annan. Där bland annat inte omsorgen var underbudgeterad som i den budget som idag gäller.

Så just nu känns det som om ledningen anser att allt är någon annans fel och alla känner sig kränkta.

 För man jobbar ju och försöker. Och då är det inte rätt att kritisera.

Men mycket av kritiken, som man inte vill höra på, är ju konstruktiva förslag från till exempel revisionen som inte har något annat för ögonen än att få kommunen på fötter.

Och visst matte är övertygad om att majoritetens ledning lägger ner massor av timmar och engagemang för att få kommunen på rätt köl.

Men det räcker inte. Man måste ha förmågan också och den verkar saknas.

Så nu försöker man skjuta på budbärarna allt från press till revisorer.

Och den frågan, att skjuta budbärarna, jobbar man verkligen med. Och det som verkligen behöver göras skjuts troligen ytterligare ännu en gång på framtiden.

För det jobbar man inte på.

Tänker
Den fyrbenta blondinen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar