tisdag 3 november 2015

Äldrevården vältras över på de anhöriga




"Sedan millennieskiftet har var fjärde plats på äldreboenden försvunnit. Vuxna barns omsorg om sina gamla föräldrar har ökat kraftigt, konstaterar Petra Ulmanen i den avhandling hon lägger fram i veckan.
Ansvaret har framför allt vältrats över på barnen, men även andra släktingar, grannar och vänner får ta ett allt större ansvar för de äldre." (Aftonbladet Eva Franchell)


Precis så är det. Just nu har matte för första gången i sitt  liv drabbats av detta. När hennes föräldrar var årsrika fanns det fortfarande platser på äldreboende och en väl utbyggd hemtjänst.

Men idag verkar det inte längre vara fallet.

Matte  var åter igen på vårdplanering hos husse på Korttidsboendet i Henån. Efter en stund fick husse lägga sig för han orkar inte så mycket.

Själv låg jag under bordet och lyssnade. Korttidsboendet är ett trevligt ställe. Jag får vara där när matte är på möte. Då ligger jag alltid under bordet. Och så kommer det in trevliga damer på rummet som klappar mig. Två är dom alltid, för det behövs två undersköterskor för att ta upp husse ur sängen och få honom tillbaka från rullstolen.

Och dom är två när dom hjälper husse inne på toaletten.

Men nu har kommunen beslutat att husse ska komma hem till mig och matte. Dom verkar räkna med att det som krävs två undersköterskor för på ett helt handikappanpassat boende och med alla hjälpmedel löser matte ensam. Allt finns på korttidsboendet. Allt från en sjukhussäng till ett jättelikt duschutrymme. Men här hemma, i en liten röd stuga  i Mycklebyskogen verkar dom anse att matte ska klara det själv utan någon hjälp.

Men det går hon inte med på. För att detta är ett hem där vi vill fortsätta att leva ett så normalt liv som möjligt. Visst vill matte och jag att husse ska komma hem. Men vi är inte beredda att göra om mattes hus till ett sjukhem. Matte som ensam äger huset och måste ju kunna fortsätta att leva.  Och så länge husse inte kan komma in på toa så går det inte. Hur tänker dom som plötsligt beslutar att nu är det hemflytt som gäller,  helt utan planering.

I socialtjänstlagen står det att man har rätt till bistånd för " den som inte själv kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt"

"Av förarbetena framgår att det förutsätts att andra resurser i en hushållsgemenskap används för att tillgodose eventuella behov av hjälp och stöd. Dessa gäller främst makar och sambor. Att dessa ger varandra viss praktiskt hjälp, som till exempel sköta hem och hushåll, är normalt och ska beaktas vid biståndsbedömning enligt 4 kap 1 §. Däremot kan inte mera omfattande vårdbehov ligga inom ramen för vad man normalt består varandra med inom en familj. I sådana fall finns rätt till bistånd även om det finns andra vuxna i familjen." ( meddelandeblad från socialstyrelsen)

Och frågan är om matte och husse är juridiskt sambo. För på skattesedel är den ena änka och den andra frånskild. Så något juridiskt ansvar för matte att hjälpa husse lär det inte finnas.

Matte älskar husse. Men hon är rädd om denna kärlek. Hon tänker inte låta socialtjänsten förstöra den genom att göra henne till en vårdare av husse. Hon vill fortsätta att vara en sambo och ställa upp med det som naturligt ligger på en sambo. Men att vårda husse, det gör hon inte. Där är här  kommunens yttersta ansvar måste gå in och se till att husse får den vård han behöver. Det är inte mattes ansvar. 

För om inte matte får behålla sin frihet att leva sitt liv så kommer hon inte klara livet och kärleken till husse kommer att dö. För matte är ingen vårdartyp.

Matte tänker fortsätta att leva sitt liv. Så om socialtjänsten bara skickar hem husse till det hus som matte är ensam ägare till, så drar hon till bästkompisen tills socialtjänsten kommer till sans.

Och jag följer med

Tänker den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar