måndag 9 november 2015

Äldreomsorgen på Orust - en verksamhet utan ledning och struktur.


Idag har vi genomlidit ännu en totalt meningslös vårdplanering.

Matte förstod inte, när en facebookkompis sa att det fanns pengar att tjäna på dessa meningslösa biståndsbedömningar. Då tyckte hon att han var ute och cyklade för inte kunde väl socionomer lägga tid på meningslösa vårdplaneringsmöten. Men nu förstår hon. Det är precis vad dom gör.

När matte för länge sedan läste organisationsteorier så hade dom en organisation som dom  kallade för den arabiska varianten. Idag hade man väl inte vågat kalla den så, för risken att bli stämplad som rasist.
Men hur som helst. När man tittade på den organisationsplanen såg den ut precis som vilken annan organisation som helst. Högst upp fanns en ruta med chefen och så ett antal fyrkanter där under i ett antal nivåer.

Det enda som skilde denna organisation från en normal organisationsplan var att det fanns inga streck för styrning, ledning, kommunikation och information mellan de olika fyrkanterna.

Precis så är det inom äldreomsorgen på Orust. Den består av ett antal rutor, som alla nog fungerar rätt bra. Men helheten tar ingen ansvar för. Verksamheten saknar styrning, struktur och ledning.

Så förra måndagen var matte och jag hos husse på vårdplanering på Ängsvikens korttidsboende.

Det var en alldeles förtjusande biståndshandläggare. Nåja ingen riktig biståndshandläggare för hon jobbar bara en dag i veckan och har inte delegation, dvs. hon får inte fatta beslut. Det gör någon annan. Och hon har aldrig varit hemma hos oss här i Mycklebyskogen. Och den som fattar beslut har inte ens träffat oss. Trots det kan dom tycka att husses behov kan tillgodoses med larm och hemtjänst. 
Och det är bara att larma när han behöver någonting som toalettbesök eller bara få komma i säng för att vila. För det är precis om här på Korttidsboendet sa biståndshandläggaren med ungdomlig käckhet.

Hon har ju ingen aning om att vår lilla röda stuga ligger långt ute i ingenstans. Inte för att matte vet var jouren finns men det lär hur som helst vara minst en halvtimme att ta sig hit. Rätt lång tid om ryggen värker och man behöver vila. Eller toabesöket tränger på.

Och någon breddning av duschrumsdörren blir det inte. Men det beslutar inte hon. Matte har räknat ut att det för kommunen skulle bli billigare redan efter en vecka jämfört med att ha dubbelbemanning för att kunna duscha och ta in husse på toa.

Och matte utgick ifrån att hon och biståndsbedömaren var överens om att husse skulle få förlängt med ytterligare tre veckor, eftersom ingenting hänt under dom sju veckor husse varit där.

Och i mattes värld har man vårdplaner och uppföljningar. Men inom äldreomsorgen på Orust  vet ingen vad som är på gång och vad den andra gör. Och  allt är någon annan som beslutar om.

Hur som helst matte gick glatt från mötet förra måndagen. Helt säker på att nu skulle man äntligen börja planera så att husse kan komma hem. Någon skulle ta ett helhetsgrepp. Och under ordnade förhållanden skulle husse successivt slussas hem igen.

Men så gör man tydligen inte numera. Och när matte tog hem husse de första två gångerna sas det klart att det fick hon göra på egen risk.

Och vi är ju i början av en rehabilitering som en annan handläggare uttryckte saken.

Men nu bestämde man utan att tala med vare sig husse eller matte att husse ska hem på torsdag. 

Sjukhussängen kommer ju på tisdag och kan monteras på onsdag sa biståndshandläggaren. Att matte meddelat arbetsterapeut och sjukgymnast, när dom var här i torsdags för att konstatera att det krävs två för att få in husse på toa, att hon är inte hemma på onsdag. Men då får väl matte se till att någon annan kommer hit och öppnar!

Och två extra nycklar måste vi ha för hemtjänsten och larmet. Och hur ska matte hinna fixa det tills på torsdag? Och någon madrass till sängen har hon inte hunnit fixa.

Och inte visste biståndshandläggaren att husse genom matte överklagat beslutet och begärt inhibition dvs. att beslutet inte får verkställas förrän Förvaltningsdomstolen avgjort ärendet.

Rätt slö postgång inom kommunhuset må man säga. Matte la överklagandet i kommunens låda på torsdagen. Och handläggaren hade inte på måndag klockan tre fått reda på detta. Inte underligt att så tragiska saker, som den i Karlskrona när en liten flicka dog på grund av att anmälningar blivit liggande, händer.

Och nu skulle matte få besked före klockan sex i kväll hur man tänker göra med husse. Hon meddelade att hon var på möte från 18 och då inte kunde nås. Så samtalet kom klocka 18.21. Vilken tur! Biståndsbedömaren slapp meddela något som hon säkert ville slippa.


Tänker den fyrbenta blondinen


PS nu bokar matte en resa så får dom som beslutar över huvudet på henne och husse fixa detta själva. Och ta ansvar för husse. Och jag förstår henne och jag blir som vanligt placerad i Himmelriket där för övrigt mattes gamla vän och äldreomsorgschef tar väl hand om mig DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar