lördag 20 februari 2016

"Kommunikologi nya given"


Grönköpings veckoblad ger matte perspektiv på politiken här på den stora ön i väst.

Men trots att förra oppositionsrådet har flera gånger sagt att ironi och humor aldrig går hem i den politiska debatten, så måste matte i ett ironiskt försök skriva av sig den frustration hon känner över debattnivån i fullmäktige här på öa.

Den styrande majoriteten säger att vi ska tala positivt om kommunen. Kommunalrådskan skulle i fullmäktige  svara på en enkel fråga om det verkligen är så lätt, som hon sagt i lokaltidningen, att rekrytera folk.

Det skriftliga svaret, som delades ut på fullmäktige, gav inget svar på frågan. Men i talarstolen sa kommunalrådskan.

- Jag  väljer att vara positiv.

Matte var på 50 årsfest härom veckan. Vid bordet fanns en lågstadielärare, som arbetar på Orust. Hon var inte positiv. Så innan kvällen var slut hade hon fattat beslut att till hösten börja jobba i Uddevalla, där en annan lågstadielärare vid bordet jobbar. Hon var däremot mycket positiv till sin arbetsgivare.


Men tillbaka till den stora ön i väster. Här används rätt mycket konsulter, trots att minst två av majoritetens partier sagt att man ska begränsa användandet av sådana. Men nu är det ju så att.

Konsulter speciellt om dom är andra än dom som användes senast kan se organisationen med friska ögon och kan därför lättare upprepa gamla misstag.

Så därför har dom en stor uppgift här på den gröna ön. Så med eller utan konsult åker politiker, utan fackkunskap i det ämnet dom ska studera på studieresa. Så var det när man blev frälst för den så kallade naturliga ventilationen i Henåns nya skola. Ett ventilationssystem som centerns dåvarande starke man såg som den slutliga lösningen på dålig luft samtidigt som man sparade massor av energi och pengar. Skolan skulle bli rikskänd sa han och där hade han ju rätt. Så det var väl positivt?

Nu har någon ny frälsare fått våra framåtsyftande ledande politiker i utskottet för samhällsutveckling att resa till Bengtsfors och titta på reningsverk.

Ja, ni som hörde debatten om VA-strategi i fullmäktige i torsdags kunde höra hur miljöpartiets nye stjärna, före detta räddningschefen, berättade om den slutliga billiga och bra lösningen för att ta rätt på toalettavfallet efter oss alla här på ön.

Nu ska vi inte bygga dyra reningsverk, utan likt Bengtsfors bygga små reningsverk som enligt moderaternas Gossen Ruda är billiga och nästan inte kostar något i drift och underhåll.  Men det är väl som när man hittar något på nätet som verkar för bra för att vara sant. Då är det inte sant.

Så matte har lite svårt att vara positiv. Inte för det att hon är negativ mot Bengtsfors. Och hon har  inte bott här så länge, men inte upplever hon just den kommunen som den kommun som driver utvecklingen framåt med nya kreativa lösningar. Men nu ska vi inte vara negativa. 

Men just nu känns det som om kommunen borde likt Grönköping, pröva nya vägar och jobba aktivt med Kommunikologin.

" Hr Stadsråd och kommunfullmäktiges ordförande, Joel Eriksson (s) har en längre tid varit missnöjd med ledamöternas fattningsförmågor - särskilt de inom allianspartierna. In har sålunda kopplats hr kreativitetskonsult Åke Schwung, vars neurokreativa träningsmetoder för ökad intelligens rönt sådan framgång bland kranskommunerna."

"Genom att kursdeltagarna under frkn konferensvärdinnan Agneta Palmodins ledning - få krypa fram och tillbaka över konferensgolvet med rytmiska rörelser, stimuleras nervbanorna till ökad kreativitet och förhöjda IQ-nivåer."

Ett initiativ väl värd att pröva här på den gröna ön i väster innan ovannämnda herrar tillsammans med någon ny  konsult ger sig ut på nya studieresor för att finna den optimala lösningen igen.

Tänker den fyrbenta blondinen




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar