måndag 15 februari 2016

Tala väl om kommunen även om du måste tumma på sanningen?

Så har matte genomlidit ännu ett fullmäktigemöte.

Mantrat från majoriteten var att man ska tala väl om kommunen så att det flyttar hit folk. För fler invånare, det behöver verkligen kommunen. Men om det varit en annan vara än kommunen, som sålts på detta vis, hade man nog fällts för falsk marknadsföring.

Visst mycket är bra i kommunen. Men i vilken kommun finns det inte fördelar? Matte, som har sina barn i Ljungskile, Jörlanda och på Söders Höjder i Stockholm kan konstatera att det finns fördelar med alla tre ställena. Liksom det finns nackdelar.

 Men vill man ha en förbättring så är det väl inte lovprisning av det som funkar och förnekelse av problemen som leder utvecklingen framåt?

Men så verkar majoriteten resonera på den stora ön i väster. Så var det under hela torsdagens fullmäktige. 

Mattes kompis ställde en fråga om det verkligen är så lätt, som framgått av en tidningsintervju med kommunalrådskan, att rekrytera personal.

Kommunalrådskan svarade att hon valt att vara positiv. 

Och nu arbetar man långsiktigt och strategiskt! 

Hon tog på nytt upp heltidsprojektet. 

Här hemma hos oss har under januari månad passerat runt trettio olika personer från hemtjänsten. Dom flesta har matte frågat om dom vill jobba mer. Men hitintills har ingen svarat ja. Det är självklart att alla ska ha rätt till en heltid och att deltid kan vara en möjlighet. Den principen har väl alla moderna arbetsgivare idag. 

Men det finns fördelar med att ha ett visst antal deltidstjänster. Det är lättare att lägga ett schema där personalen slipper jobba för många helger. Och med så många deltider och timvikarier, som finns på den stora ön i väster, har matte lite svårt att förstå att personalen måste jobba varannan helg. Att bara jobba var tredje helg är nog en bättre morot vid personalrekrytering än att erbjuda heltidstjänster. Liksom att slippa bli inringt för att det fattas folk. Eller att ofta vid så kallad dubbelbemanning ha en helt oerfaren person till hjälp.

Men sånt får man enligt majoriteten inte diskutera för nu ska vi tala väl om kommunen.

Och att kritisera en VA-strategi som mest liknar Kejsarens nya kläder, som matte gjorde! Det får man inte göra. Nej då äntrar förre räddningschefen, numera miljöpartisten, talarstolen och säger att matte skulle protesterat tidigare. Och hans trovärdighet är ju mycket större än mattes. En före detta räddningschef är väl pålitligheten själv eller?

Han påstod vidare att alla partier varit eniga om denna strategi i samhällsutskottet. Intressant för i utskottet finns inte alla partier representerade. Liberalerna finns med. Men har bara en ersättarplats  och alltså ingen rösträtt. Dessutom var partiet inte representerat just på det enda mötet där strategin diskuterades. Och naturligtvis har en ersättare ingen ersättare.

Dessutom hävdade miljöpartisten att rapporten från Sweco var feldaterad.  Det tror inte matte på. För Sweco är för professionella för att göra sådana tavlor. Den är daterad i december 2015 och kom upp på politikernas bord först i januari. 
Nej då är det bäst att frisera sanningen från talarstolen väl medveten om att ingen kommer att kolla. För det vore ju för skämmigt att erkänna att den fullständigt obegripliga strategin, som sändes ut på remiss i början av hösten och som påstods grundat på Swecos rapport skrevs innan nämnda rapport kommit till kommunen. Och dessutom att erkänna att strategin är en nedbantad blek kopia av Götenes kommuns strategi!  Strategiska ställningstagande har tagits bort. Ett strategiskt beslut om Kinnekulles miljö passar ju inte så bra i en strategi som ska handla om den stora ön i väster.

Och så tog fullmäktige beslut om höjning av renhållningsavgifter. Matte har försökt sätta sig in i juridiken och är övertygad om att besluten är helt olagliga. Men det visar sig när dom blir överklagade. Men avslagsyrkandet först kom från en SD:are. Så då är det ju per definition fel eller?

Nej, det viktiga budskapet till matte och andra som hade mage att ifrågasätta majoriteten var.

Att göra precis tvärt emot vad deras föreläsare sagt ett år tidigare.

"Fullmäktiges ledamöter har ett val att göra, antingen ta ansvar och påverka kommunens utveckling eller så avgå."

" Fullmäktiges presidier måste sluta att gosa med kommunstyrelsen. Varenda makthavare försöker undvika att släppa de tunga frågorna till  fullmäktige. Det kan ge dålig stämning."

Nej här tycker majoriteten att det ska gosas med kommunstyrelsen och alla i fullmäktige ska bara vara röstboskap för annars så blir det lite dålig stämning. Och mötena sänds ju på webben. Ingen bra reklam för kommunen.

Och så glöm nu inte att tala väl om kommunen. För det är viktigare än att hålla sig till sanningen. 


Tänker den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar