torsdag 4 augusti 2016

"Alla partier bär ansvar för Orust ekonomi"


Det är rubriken på en insändare i dagens Bohusläning.

Insändaren är en replik på tidigare insändare av kommunalrådskan och Orusts alldeles egna Donald Trump.

I mattes ögon kan replikväxlingen sammanfattas med att det är alltid någons annans fel att situationen på Orust är som den är.

Orust alldeles egna Donald Trump skyller inte bara som kommunalrådskans och dom andra partierna.

 Nej. Han går ett steg vidare och skyller även på dom moderater som inte hade vett att avgå, utan satt kvar på viktiga poster som politiska vildar trots att partiet uppmanat dom att gå.

Rätt intressant eftersom samma man när det gäller hans egen oförmåga att följa de beslut som partiet fattat sagt att han är direktvald och gör som han tycker oavsett vad partiet tycker. För han är ju en riktigt moderat medan dom andra..

För han likt Trump har ju alltid lösningen och alla andra med annan uppfattning till exempel matte är obildade idioter och besserwissrar som inte inser hans storhet.

Vad matte tror är att vad den stora ön i väster skulle behöva är en samlingsregering. Där alla partier får uppdrag utifrån sin styrka i fullmäktige. Orusts invånare har valt sina representanter i fullmäktige och därför bör makten fördelas efter det resultatet.

Som det är idag finns det partier med en eller två platser i fullmäktige som ingår i majoriteten och därigenom får ett mycket större inflytande än vad dom har i väljarkåren. Och så finns det motsvarande i oppositionen och där finns även ett parti som inte har något inflytande alls. Det är inte demokratiskt. Även om matte tycker att Orustborna valt riktigt galet. Så är de som sitter i fullmäktige valda i ett allmänt demokratiskt val och alla borde ha möjlighet att sköta sitt uppdrag. För matte tror att troll spricker när dom kommer ut i ljuset så ta debatten i sakfrågor.

Nu är det väl för sent att göra något under denna mandatperiod. Men till nästa borde man sänka antalet ledamöter i fullmäktige med 10. Det finns helt enkelt inte folk som vill ställa upp och dom riktigt små partierna skulle försvinna. Och så borde man avskaffa oppositionsrådet. Eftersom samtliga partier då styr kommunen gemensamt räcker det med ett kommunalråd, som kommer från det största partiet i fullmäktige. Eller om det partiet saknar lämplig kandidat, så kan dom överlåta till någon som är lämpad.

Och tänk om man kunde komma dithän att man tillsatte folk efter lämplighet och samarbetsförmåga i stället för efter partitillhörighet. Vilken kompetent kommunstyrelsen man då skulle kunna få. Lät man dessutom denna kompetenta kommunstyrelse tillsammans med tjänstemännen utreda och bereda ärendena till fullmäktige så skulle man i den församlingen ha en chans att fatta bra beslut.

Idag klagar majoriteten på att oppositionen " återemitterar i onödan" och avstår från att delta i beslut i kommunstyrelsen. Oppositionen förklarar att man kan inte ta ställning i ärenden som inte är kompletta och som ofta läggs på bordet för beslut. Sanningen ligger väl mitt emellan. 

Men matte känner som fullmäktigeledamot att det är näst intill omöjligt att läsa igenom hundratals sidor text till varje möte. Och då får hon lita på sina kompisar, som förhoppningsvis hunnit sätta sig in i frågorna. Men att vara ansvarig när man fattat beslut men inte dess innebörd känns ju så där.

Så för att Orust inte ska dö sotdöden. Måste samtliga partier i fullmäktige ha möjlighet och vilja att ta ansvar för kommunens framtid. Orust framtid måste prioriteras före  egna intressen och taktiska rävspel.

Och sluta skyll på andra. Alla som sitter i fullmäktige har ett ansvar för att situationen ser ut som den gör. 

För att citera Axel Danielsson från en utbildning av fullmäktige ledamöter.

- Styr eller avgå.

För den som tiger den samtycker och därför:

Bär alla partier ansvar för Orust ekonomi.

Tänker den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar