måndag 1 augusti 2016

Vi klarade oss bra innan Sverige gick med i EU.


Så uttryckte sig en EU parlamentariker när en svensk ledamot försökte förmå andra länders företrädare att inse att vi i Sverige har dom bästa lösningarna.

Inga jämförelser i övrigt men så känner sig matte sedan en tid tillbaka. Hon har insett att en majoritet av dom som födda på den stora ön i väster vill ha det som det alltid varit och vill inga förändringarna.

Likt Sverigedemokraterna vill man vrida klockan tillbaka. Man förstår inte varför folk inte väljer att flytta hit. Dom styrande skyller på bostadsbrist och att den elaka oppositionen inte talar väl om kommunen. När matte tror att det beror på något helt annat.

Men matte inser också att hon inget lärt under dom nästa 20 år som passerat sedan hon lämnade ön och tills hon kom tillbaka.

Hon lämnade förvaltningschefsposten för hon inte fick gehör för en professionell politisk styrning med visioner, mål och riktlinjer.

För redan då ville kommunstyrelsen ha det som det alltid varit. Man ville ha möjlighet att gå in i varje enskild fråga och ta ställning utifrån det enskilda fallet. Det låter jättebra. Men det leder till tre saker. Det ena är att det är omöjligt att vara verksamhetschef i en sådan organisation. För att överleva efter smekmånadsperioden har man tre val. Antingen byta arbetsgivare eller bli en småpåve som går sin egen rätta väg,  utan hänsyn till någon mer än sitt egna ego, eller anpassa sig och bara göra det man blir tillsagt att göra. Inget av alternativen leder till vad matte tycker är en framgångsrik kommun med en effektiv organisation. Nej det leder till en osäkerhet, både inom oppositionen och hos inflyttande,  som undrar och ställer frågan.

- Vad är det som sker och varför?

Det allmänna godtyckets princip verkar gälla.

Men det är bara att konstatera att det är så en majoritet av kommunens väljare och dess företrädare vill ha det. Politiker som går in i ärenden även där det finns mer kompetenta tjänstemän, som har till uppgift att avgöra frågan. Det kan gälla allt från små personärenden till val av ventilationssystem i Henåns skola eller storleken på fjärrvärmeverket i Ellös. För att ta några aktuella katastrofer.

För att citera en gammal politikerräv här på den stora ön i väster.

- Tjänstemännen gör ju inget så jag fick hjälpa min granne så han fick sitt bygglov. Han blev så tacksam att jag fick lite vin som tack för hjälpen.

Så snälla matte lär dig äntligen någonting!  Intelligens innebär att utifrån sina erfarenheter dra slutsatser. Så var inte så korkad! Inse att dom som styr vill inte vare sig höra än mindre bry sig om dina i åsikter. Dom passar helt enkel inte här på ön. Och man tycker bara att:

- Vi klarade oss bra innan du  kom till den stora ön i väster och det kommer vi att göra även i fortsättningen. Din besserwisser.

Vi hörs
Den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar