tisdag 28 mars 2017

Konsten att döda en angelägen fråga?


Håll isär dina roller, min bäste Lars Larsson, centerpartist, ordförande i samhällsutskottet, ambulanssjuksköterska, bonde etc. Annars blir det, som nu med frågan om ambulansverksamheten här på den stora ön i väster. 

Man tror att du som politiker uttalar dig när du kommer med en lösning på hur verksamheten ska organiseras. Och fokus flyttas genast från det politiska beslut som är viktigt, nämligen att ambulansen kommer fram i tid, till att bli just en organisationsfråga. En fråga som politiker på Orust inte kan påverka.

"Knappt hälften av ambulanserna på Orust hinner fram inom 20 minuter och kommunen vill att situationen förbättras. Men önskemålet om en ny ambulansstation med permanent ambulans i Varekil avvisas i en skrivelse från Västra Götalandsregionen."

"– Vi är inte nöjda med svaret och kommer att gå vidare, säger Lars Larsson (C), ambulanssjuksköterska på Tjörn och en av de ledande politikerna i Orust kommun.

– Det finns flera förklaringar till detta, säger Lars Larsson. I dag finns det en ambulans som är stationerad i Henån. Men den ambulansen skickas ofta på uppdrag till Skaftö. Denna uppgift hade ambulansen i Lysekil tidigare ansvar för." Lokaltidningen och Bohusläningen


Ett praktexempel på konsten att blanda ihop sina roller och därmed få ett annat fokus och döda frågan.

Politikerna i Västra Götaland har beslutat att 90 % av alla  som ringer 112 och som bedöms behöva ambulans på stört ska ha en ambulans hemma hos sig inom 20 minuter. Det är det politiska beslutet.

Hur man organiserar verksamheten för att nå detta mål  är främst ett uppdrag för tjänstemännen inom Västra Götaland.

Det var ett bra initiativ från kommunstyrelsen på Orust att skriva till Regionen och kräva att man uppfyller målet om att 90 % av invånarna ska ha en ambulans inom 20 minuter vid akutfall.

Och där skulle man lagt krutet.  Hur man uppnår detta mål är en fråga för Regionen. Och politiker måste lära sig att hålla isär sina roller.

"Lars Larsson (C) ordförande i utskottet för samhällsutveckling har yttrat sig i en viktig fråga."

Nej det är inte Lars Larsson ( C ) ordförande i utskottet för samhällsutveckling som yttrat sig. Det är ambulanssjuksköterska Lars Larsson som yttrat sig.

Ambulansverksamheten ligger inte inom under samhällsutskottet och det är alldeles klart att det är vare sig som ordförande för utskottet eller i egenskap av företrädare för C i kommunen som Lars Larsson uttalar sig. Utan som ambulanssjuksköterska. Och det är bra att han gör. Men då bör han lägga krutet på att övertyga sin arbetsgivare dvs Regionen. För annars blir det som nu alldeles fel.
   
"Men regionen gör tummen ner för önskemålet från Orust kommun. I en skrivelse konstateras att dagens placering har sin grund i NU-Sjukvårdens uppdrag att betjäna invånarna på ett optimalt sätt och att ambulansen i Henån behövs för att lösa det här uppdraget."

Tack vare denna hopblandning klarade sig Regionen undan att svara på den enda fråga som Orust politiker skulle ställt.

- Vad gör ni för att uppfylla ert eget mål att 90 % av ambulanserna ska vara framme hos den som larmat på 2f0 minuter när det är akut?

För matte tror att kommuninnevånarna på Orust, liksom hon själv,  vill att ambulansen ska komma inom 20 minuter. Varifrån den kommer intresserar inte och det borde inte heller intressera en ordförande för utskottet för samhällsutveckling. Men väl en ambulanssjuksköterska och den tjänstemannaorganisation som är ansvarig för att folk som så behöver kommer till sjukhus så fort som möjligt.

Och matte förstår att det är svårt att skilja sina roller åt. Det är därför hon inte vill sitta i omsorgsutskottet. Hon skulle ha svårt att hålla isär rollen som liberal företrädare med sin gamla roll som socialchef.

Och det blir fel om man inte håller isär sina roller.

Och kommunen har inte råd att döda fler angelägna frågor genom att politiker inte företräder sina väljare utan som företrädare för egna intressen och därigenom tappar i trovärdighet.


Tänker två fyrbenta blondiner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar