måndag 10 juli 2017

Satsa på skola och fritidsgårdar så sänks kostnaderna inom omsorgen på sikt.



Men det är ingen kvick fix.

" Hade det inte varit för Styrsö fritid och deras videokamera så hade det aldrig blivit några filmer gjorda"  säger Guldpalmsvinnaren. ( söndagens GP)

Hur många gånger har inte matte hört sådana kommentarer under åren.

- Fritidsgården var mitt andra hem och min trygghet. Där fanns det någon att tala med och vuxna förebilder när föräldrarna svek.

" All forskning visar att framgångsrika skolor analyserar elevernas resultat och arbetar med att förbättra dem." ( Dagens samhälle 26 2017)

För att alla ungar ska kunna förverkliga sina drömmar krävs en skola som ser varje unge och sätter in resurser tidigt.

Egentligen redan i förskolan. När Socialtjänstlagen kom så var förskoleverksamheten ett av dom viktigaste verktygen som socialarbetare hade för att utjämna olikheter i uppväxtvillkor. Och ge ungar från trasiga familjer en chans att klara skolan och livet. 

Förskolan skulle ge alla bra en bra grund att stå på inför skolstarten.

Men sedan dess har mycket hänt. Idag får inte barn med behov av särskilt stöd det stöd dom behöver. Och när det sätts in är det ofta för sent för att ungen ska kunna förverkliga sina drömmar.

Och fritidsgårdsverksamheten går på sparlåga här på den stora ön i väster. Matte tycker det ska finnas fler fritidsgårdar med olika inriktningar och som är öppna den tid som ungarna vill vistas där.

Även de ungdomar som är med i föreningar av olika slag behöver någonstans att träffas övrig tid. Och den föreningslösa ungdomen, som saknar trygga hemförhållanden riskerar, om man inte ger dem vettiga aktiviteter, att hamna i missbruk och kriminalitet.

Och då kostar det massor. Så matte har lite svårt att förstå hur man kan tro att man kan sänka kostnaderna inom omsorgen om man inte satsar resurser för att ge våra ungdomar verktyg att förverkliga sina drömmar.

För precis som på så många andra områden inom omsorgen innebär en kortsiktig besparing en fördyring på sikt eftersom kostnaderna blir högre när dom dyker upp någon annan stans.

Så tänk lite längre än näsan är lång och satsa på vår framtid, det vill säga våra barn och satsa mer resurser på förebyggande insatser inom förskola och skola.

Och se till att ha fritidsverksamhet alla kvällar i veckan på flera ställen i kommunen.

För satsar man på skola och fritidsgårdar så sänks kostnaderna inom omsorgen på sikt.

Men det är ingen kvick fix.

Tänker dom två fyrbenta blondinerna




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar