måndag 31 juli 2017

Vi har bara bjudit folk med havsutsikt.


För ett antal år sedan flyttade väninnan och hennes man ut från Lund och bosatte sig permanent i fritidshuset vid Kattegatt.

Antalet vänner och bekanta i det halländska samhället var begränsat. Så när dom fick en inbjudan till en trädgårdsfest tackade dom glatt ja. Äntligen skulle dom komma in i gemenskapen.

Glädjen grusades något när de upptäckte att bara ägare till fastigheter med havsutsikt var bjudna.

Matte kom och tänka på denna händelse när hon i söndagens GP läser Nalin Pekguls krönika under rubriken:


" Politiken ska samla alla medborgare."

" En konsekvent separatistisk politik leder till samhällets sönderfall. En sådan innebär nämligen att vi som medborgare förväntas sträva efter fördelar för den grupp vi tillhör och förväntas vara nöjda när det politiska systemet har gynnat vår grupp. Problemet är då att ingen känner något ansvar för det som är de verkligt gemensamma angelägenheterna som till exempel sjukvård eller kollektivtrafik."

Matte tycker att lite av denna tendens finns på den stora ön i väster.

 Politiken präglas alltför mycket av egenintresse och alltför lite av hur dom flesta Orustbor ska få det bättre.

Speciellt några tongivande av dom som bor på väster upplever matte tro sig vara för mer än oss andra som bor mitt på ön eller på öster. Man tror på något sätt att skälet till att vi inte bor på väster är nog att vi inte kan.

Matte som tidigare bodde på en egen ö älskar havet och skulle gärna bo havsnära igen. Men det vill ju alla andra också. Och detta med att ha grannar alldeles inpå sig det är inget för oss. Så vi trivs och tänker bo kvar här i skogen till den dag vi flyttar till staden. Att bo som sillar på en klippa i havsbandet tycker matte bara ger storstadens nackdelar men inga av landets fördelar.


Men det är faktiskt i norr och på öster som inflyttning sker och för att hela ön ska leva så krävs satsningar där.

Ytterligare en fast förbindelse med fastlandet skulle vara till fördel för dom flesta på ön. Men tyvärr tror inte matte att en bron kommer att bli verklighet inom överskådlig tid. För även om Trafikverket får låna upp pengar förmånligt för att ersätta färjan i Svanesund med en bro, så måste dom prioritera detta projekt och det tror matte kommer att dröja.

Därför är det viktigt att hitta andra lösningar.

Och det är viktigt att alla ungar får en möjlighet att förverkliga sina drömmar och få den utbildning och framtid som dom vill. För detta krävs att skolan satsar på alla ungar inte bara på dom 90 % som inte är i behov av särskilt stöd. För om inte förskolan fångar upp barn med behov av särskilt stöd tidigt och sätter in resurser för att ge dom en chans att utvecklas optimalt. Så är risken att ungen hamnar i utanförskap och kostar samhället stora pengar senare i livet stor.

En bra kommunal skola är a och o för kommunens framtid och för integrering av olika grupper i lokalsamhället. Samtidigt det är viktigt att föräldrar som av olika skäl vill välja en annan skolform eller pedagogik ska ges den möjligheten. Och det är för matte självklart att även barn med behov av särskilt stöd ska kunna på det i kommunens friskolor.

Matte är socionom, liberal, svensk, ateist, feminist samt boende mitt inne i skogen i Mycklebyskogen. Det är ok att bjuda in matte privat på grund av någon av dessa identiteter.

Men i politiska sammanhang måste mångfalden gälla.


För som Nalin Pekul skriver. 

…".det är omöjligt att bygga ett samhälle på en separatistisk politik och som samhällsmedborgare ska vi inte tvingas in i ett fack som är förknippat med någon av våra identiteter. En konsekvent separatistisk politik leder till samhällets sönderfall. "
Så även om matte inte vill delta i fester bara för skogstomtar som hon och hon tycker att urvalskriteriet skulle vara fånigt men det är ok. 

Lika ok som att bara bjuda folk som har havsutsikt

Tänker vi två fyrbenta blondiner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar