torsdag 9 november 2017

# Metoo ! Våga ta debatten lokalt

.
Ingen som anmäler en sexuell trakasseri ska behöva känna sig utpekad och ifrågasatt. Så ungefär sa en chef för en av våra statliga teatrar i P1 i morse.

Självklart men hur kommer vi dit? 

Och  hur är det på den stora ön i väster? 

Vad gör utskottet för lärande och inte minst de politiska partierna, vars uppgift är att påverka attityder i önskad riktning?

Och vad gör mattes egen lokalavdelning?

 Ingenting. Där gör man precis som  överallt annars här på öa. Man stoppar huvudet i sanden för man och vill inte se.

 För det är ju någon annanstans som detta händer. Och om det undantagsvis skulle hända här så kan  det inte Orustbor som är tafsarna.

Man vill inte förstå att om man inte kraftfullt säger ifrån och även menar och står för vad man säger  så kommer beteendet bara att fortsätta.

Och matte träffade i förra veckan en mamma vars högstadiedotter anmält en mobbare för sexuella trakasserier.

Utan att lämna ut någon, så kan man väl säga så, att såsom skolans ledning behandlade henne kommer hon nog liksom dom flesta andra tjejer som utsätts att göra. Bita ihop och hoppas att det blir bättre på gymnasiet. Något som väl inte är troligt för i dagens SvD kunde man läsa om sexuella trakasserier på högskolan. Och att trakasserierna  tar paus och inte förekommer på gymnasiet är naivt.

Knappast. Och de flesta av dessa män verkar inte förstå eller så vill dom inte förstå vad det handlar om.

Dom ville ju bara vara roliga. Dom har tagit över ett beteende från sina pappor. Och saknar förmåga att förstå hur det känns för kvinnor att bli utsatta.

Matte tänker på en förskollärare på tvillingkillarnas förskola. Matte var helt vansinnig eftersom läraren tillät en två år äldre kille vara dum mot en av killarna.

- Det är inget att bry sig om sa förskolläraren. För om två år är det dina barnbarn som gör så här mot dom som då är yngre.

- Killar är sådana. Det kan man inte göra något åt.

Matte ångrar att hon inte sa emot ännu hårdare. Men budskapet uppfattade svärdottern som flyttade killarna till en annan förskola.

Detta har inte med sexuella trakasserier att göra. Men det har med överseendet med att killar ofta testar gränser och den som inte tidigt markerar mot oacceptabelt beteende accepterar det. Och sätter man inte stopp för dessa killars beteende i hemmet och på förskolan, så kommer vissa av dessa  killar fortsätta att  testa gränser och som vuxna kommer dom att bete sig som svin. För dom har  aldrig fått lära sig vanligt hyfs.

Och på den stora ön i väster har det tydligen inget  hänt sedan matte jobbade här på 80-talet.

På den tiden trodde matte att det var spåren av Schartau som gjorde att vissa män bar sig knäppt åt. För hon hade aldrig på sina tidigare arbetsplatser i huvudkommunen upplevt något liknande.

Och värst var de förtroendevalda. 

Det var pinsamt att till exempel delta i skyddsronder ute på ålderdomshemmen för man kunde inte passera en säng utan att sexistiska kommentarer haglade.

Detta har matte berättad tidigare men eftersom tydligen inget hänt så tar hon det igen.

Alltså matte satt inne på sitt kontor och talade i telefon med en daghemsföreståndare, som det hette på den tiden.

Hon registrerar i ögonvrån att en av socialnämndens ledamöter vankar fram och tillbaka i korridoren utanför.

Plötsligt känner hon ledamotens händer på sina bröst.

Den ilska matte kände kom ut i ett avgrundsvrål som få på den våningen på kommunkontoret missade.

Ledamoten lommade iväg och ringde in till matte från ett rum i andra ändan av kommunhuset.

- Jag ville bara vara rolig sa ledamoten.

Matte kunde inte se något roligt i detta och uppmanade ledamoten att gå i terapi.

Rolig var däremot fritidschefen som skrev en limerick som han läste upp vid eftermiddagens fika paus i kommunhuset.

En folkpartisk uppå kysten

Han ville så gärna nypa i bysten

På chefen som verkligen tände

Gud vet vad som verkligen hände

Men det blev väldigt tyst sen.


 Denna totala övertygelse om sin egen charm och oförmåga att tänka tanken att kvinnan inte ser det vare sig som ett skämt eller som en komplimang att bli tagen på av någon hon  inte har en personlig relation till är kompakt hos dessa män.

Men på partiets gruppmöte lär han ha försvarat sig och sagt att matte var överkänslig. Han hade ju bara kommit åt brösten med portföljen.

Vad den nu hade mellan matte och skrivbordet att göra?  

Och ingenting hände. Ledamoten blev kvar i socialnämnden. Och beteendet fortsatte även om just den gubben aldrig mer gav sig på vare sig matte eller tjejerna på kansliet.


Under #metoo veckorna har matte blivit allt mer övertygad att mycket dessa sexuella trakasserier som svenska män utsätter tjejer för handlar just om brist på social kompetens och hybris. Och på mäns makt.

Och tro inte att episoden är en gammal skröna eller en engångsföreteelse. 

Nej  beteendet finns kvar. När matte berättade för sin väninna om en sådan äcklig gubbe som tafsat på en förtroendevald, dock inte på matte, blev svaret.

- Men sådan var han pappa också. Det har gått i arv

Och matte är helt övertygad om att det fortsatt gått i arv.

Och när matte försökte ta i problemet blev hon problemet. För man ska inte hänga ut.

Varför förstår inte matte för det är just det man måste för annars kommer vi aldrig vidare.

# Metoo ! Våga ta debatten lokalt!



1 kommentar:

  1. Musik och Teaterföreningen Vågspel har precis genofört sex föreställningar i Ellösparken som tagit upp det här problemet, och pjäsen började tränas in för ett år sedan, ovetandes om metookampanjen. Så visst finns det kunskap om vad många kvinnor utsätts för, och som tur är några som vågar belysa problemen och vara alvarsamma i en i övrigt glad teater som lockade till mycket skratt!!

    SvaraRadera