tisdag 8 maj 2012

Är det inte dags att spela med öppna kort och tala om när skattehöjningen kommer denna gång.

"Det är dags att spela med öppna kort"

"Folkpartiet ville inte ha någon skattehöjning och de är också motståndare till att spara  på skolan."

"Det finns tecken på att Folkpartiet är på väg ut i den politiska kylan.."

Citaten är hämtade ur Bohusläningen för två år sedan dvs. före valet 2010.

Rubriken var den samma som i år två år senare. Folkpartiet manövreras ut.

De första två citaten står centerns B Johanssons för. Men några öppna kort blev det vare sig då eller nu.

Matte och jag diskuterar varför Folkpartiet är en sådan paria för dom andra partierna. Partiet har inga frågor som sticker ut så mycket att det skulle ge skäl till den utfrysning som nu sker. Representanter för dom andra partierna säger visserligen att det inte går att samarbeta med de av partiets representanter som har något att säga till om. Men å andra sidan pratar dom lika mycket skit om dom andra partiernas representanter. Och inom regnbågsmajoriteten säger man klart att "den litar jag inte på. Han har ljugit och brutit överenskommelser förr så….."  Så skulle man plocka bort alla som det snackas mycket skit om i maktens korridorer så vet jag inte vem som skulle bli kvar.

Men denna mobbning,  som idag är riktad mot folkpartiet från de andra partierna har matte och jag bara tidigare mött i Skåne och då var det riktat mot sverigedemokraterna. Detta med att se till att ett parti, som är folkvalt, inte får information och samtidigt tala om öppenhet och transparens går liksom inte ihop.

När jag frågar matte vad hon menar med det så drar hon några exempel.

Folkpartiet ville vara med och diskutera den nya politiska organisationen och satt det som krav för att avsäga sig sina uppdrag. Men det var tydligen viktigare att hålla partiet utanför än att partiet lämnade sina poster. Så regnbågsalliansen, påhejad av sossarnas nya ledning, ändrade antalet ledamöter i utskotten och nämnd och plötsligt var kommunallagen tillämplig och man kunde välja nya utskott och nämnd och låta sossarna ta alla platser som oppositionen hade rätt till. Och se till att folkpartiet blev utan. Som kommunalrådet Cassel utryckte saken. " Det är lagligt" Javisst, det har matte aldrig ifrågasatt. Men hon ställer sig frågan om det är lämpligt att utestänga den enda reella oppositionen som finns från insyn. Och så inrättar regnbågsalliansen en ekonomikommitté  eftersom man inte har någon koll på vart pengarna tar vägen. Även där ser man till att inte folkpartiet får någon insyn. Man tillsätter en ordförande, som inte tidigare gjort sig känd för att ha någon vidare bra koll på saker och ting. Men han anser väl själv sig  så betydelsefull för kommunen att kommunen har råd att inrätta ett välbetalt uppdrag åt honom. Samtidigt undrar matte varför kan inte kommunstyrelsens arbetsutskott, som normalt brukar vara dom som har koll på pengarna, sköta detta? Matte brukar inte vara konspiratoriskt lagd men i detta fallet är hon helt säker på att regnbågsalliansen inrättar en ekonomikommitté, som ju kostar skattebetalarna en hel del, bara för att inte folkpartiet ska få insyn i viktiga frågor. Som bevis för sin teori har hon bara ett. Det finns inte längre några ärenden av vikt på kommunstyrelsen arbetsutskott, där folkpartiet finns kvar, för dessa ärenden  behandlas i de slutna rummen som folkpartiet inte har tillgång till.

Och Alliansen kallar till ett möte om Tvets skola. Det är helt ok att majoriteten gör så. Men på mötet lovade man att alla partier skulle inbjudas till en uppföljning. Enligt rykten har sossarna inbjudits till detta möte i kväll men inte folkpartiet. Ur demokratiskt synpunkt är det inte ok. Visst kan alla som är intresserade  gå dit. Men partier bör företrädas av en av partiet utsett representant  och inte vilken medlem som helst, som går dit som intresserad.  Det hade varit rimligt att inbjuda alla partier  och så låta dom sitta i en panel och redogöra för sina åsikter och svara på frågor.  Hur ska man annars få den öppenhet och medborgardialog man snackar om?  Även folkpartiets väljare är medborgare eller?

Så matte tycker att folkpartiet behandlas precis som de etablerade partierna normalt brukar behandla våra verkliga motståndare, de  främlingsfientliga partier typ sverigedemokraterna.

Så matte ser verkligen fram emot ett öppnare och demokratiskare Orust där alla partier har möjlighet att bedriva sin politik på lika villkor. 

Så Bengt Johansson ,centern, visa vad uttrycket för två år sedan: Är det inte  dags att spela med öppna kort och tala om när skattehöjningen kommer denna gång.

Vi hörs

Den fyrbenta blondinen  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar