fredag 16 november 2012

Ett fullmäktigesammanträde i en svensk kommun.


Visa att fullmäktige är kommunens högsta organ och ta ert uppdrag på allvar!

Igår besökte matte kommunfullmäktige. Hon var sen och nästan alla stolar var upptagna. Hon hittade en ledig stol. Det framkom rätt snart att dom som satt runt omkring henne var där för första gången. Och som det lät kommer det även att bli deras sista besök.

Varför?

Matte börjar med det enklast avhjälpta felet. Det var svårt att både höra och se vad som skedde framme i presidiet. Och det framkom snabbt att den som höll i klubban var ovan vid detta och hade inte tänkt igenom vilka olika förslag som kunde tänkas komma upp under kvällen. Och någon tjänsteman som kunde hjälpa henne fanns inte heller till hands.

Men matte börjar från början.

Allmänhetens frågestund. Konkreta frågor om Henåns skola, näringslivet, sjöfarten till kommunalrådet Lars Åke Gustavsson.

Svaret var desto flummigare. Matte tycker att det visar en brist på respekt för sina väljare att inte ha förberett ett svar så att en normalkorkad svensk kunde förstå vad han ville ha sagt.

Det enda matte förstod av svaret var att han ansåg att frågorna var viktiga och att att vattnet var viktigt för sjöfarten och att man nog kanske eventuellt skulle se över vad man kanske eventuellt kunde göra åt bland annat färjelägren som behöver underhållas.

Men som han påpekade.


"Kommunen har många projekt som vi stödjer på olika sätt."

Och hur klargörande var det på en skala från ett till tio?

Och angående näringslivet och att inga protokoll från näringslivsrådet fanns på hemsidan var inget att oro sig över. Nej då.

"Vi samarbetar inom Fyrbodal och dom har öppnat ett kontor i Trollhättan"  och vår arbetslöshet. "Orust ligger väldigt väl." " Och Hallberg Rassy söker fler båtbyggare." Och till våren får vi en ny hemsida så då kommer informationen bli bättre. En tacker för klargörandet.

Nästa fråga från allmänheten gällde också Henåns skola. Frågeställaren läste upp några citat från kommunledningen och undrade om man gjort någon omvärdering av sin inställning nu när utvecklingen blivit som den blivit och vad vill kommunledningen hade att säga till berörda föräldrar.

Ordförande för det utskott som handlägger byggfrågor och som rimligen borde känna ett visst ansvar för den uppkomna situationen upprepade, med en dåres envishet  samma lögner som varje gång så dom måste väl vid det här laget blivit sanning. Eller?

Och så säger han att kritiken tagit för stora proportioner. Men i nästa andetag berättar han om att politiker och tjänstemän känt sig så hotade av kritiken att man anmält hoten till säkerhetspolisen. Och vid fullmäktiges sammanträde i september hade räddningstjänsten kallats in. Undrar vem som låtit kritiken få för stora proportioner genom att förneka och försätta att förneka att skolan har stora problem?

 Men matte har lärt känna några av de som kritiserar ledningen. Och visst är dom upprörda, förbannade, besvikna och begärt att vissa ansvariga ska lämna sina uppdrag. Men att denna kritik skulle övergå till fysiskt våld har matte mycket svårt att tänka sig.

Frågeställaren i fullmäktige konstaterade att någon omvärdering ansåg sig kommunledningen inte behöva göra, eftersom allt berodde på någon annan.

Nästa fråga handlade också om Henåns skola och även där stod vi som åhörare lika ovetande om svaret som innan frågan ställdes. Och vi undrar fortfarande varför det regnar in i skolan.

Svaret var.

- Nu hade man tejpat in lanterninen och det var där det regnat in. Så nu var allt igen under kontroll. Och mineralullen var inga problem med. Och "kulverten till vår naturliga ventilation ger inte heller några allvaliga problem."

Det matte inte kan förstå är hur en skola med så många påvisade fel kan ha en ansvarig ledning som fortfarande inte kan säga.

- Detta var en felsatsning. Vi har bränt mer än 250 miljoner av era skattepengar utan att ni fått en skola som fungerar. Vi inser att vårt förtroendekapital är förbrukat och tar konsekvenserna och avgår.  

 

Tänker den fyrbenta blondinen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar