söndag 18 november 2012

Ljuset i tunneln



Det finns hopp. I alla fall lite ljus långt där borta.

Den stora ön i väster fick en ny politisk organisation, som gäller från den 1 januari 2011.  

Den var en  väl förankrad och genomarbetad organisation, som alltså togs i stor enighet av öns fullmäktigeledamöter.

Tydlighet, helhetssyn, samarbete och kommunikation var de fyra ledorden för organisationen.

Det skulle råda tydlighet i rollerna mellan politiker och tjänsteman. Dessutom skulle kommunfullmäktige bli mer besluts- och livskraftig samtidigt som det skulle bli kortare beslutsvägar, färre återremisser och ökat ansvar för åsikter och beslut. Den nya organisationen skulle också  resultera i framtagandet av en gemensam vision för kommunen utvecklad i tvåvägskommunikation med medborgarna. (KFI kommunforskning i Västsverige)

Matte har svårt att se att man kommit ens ett litet steg närmare sina mål och visioner. Snarare tvärtom. Matte kan föreställa sig att det tar tid att vända en oceanångare och speciellt svårt blir det om ångaren både saknar roder och en fungerande kapten.

Och så ser matte på ledningen av den stora ön idag. Och då är det väl inte så konstigt att övrig besättning i form av politiker och tjänstemän inte vet vad dom ska göra ännu eller? För på en båt kan det bara finnas en kapten annars följer fartyget bara tillfälliga strömmar och vindar än åt väster och än åt öster. Eller som en ledande politiker sa i torsdagens debatt i kommunfullmäktige. Åt nordsyd! Kanske var det en felsägning men en rätt träffande sådan. Ön är på väg mot nordsyd.

Och kommunfullmäktige har tillsatt beredningar. Dessa beredningar har kommit olika långt, men så vitt matte förstår håller de på att hitta sina arbetsformer för att utveckla Orust tillsammans med öns invånare.

Matte tillhör, sedan några månader, den beredning som tagit längst tid på sig att hitta sitt arbetssätt. Men nu är man på väg. Man har bestämt hur man ska ta itu med demokratiarbetet för att bygga upp lite av det förtroende som saknas mellan medborgarna på ön och dom som bestämmer. Man ska ut och träffa öborna och man vill utarbeta en enkät för att få reda på vad som är viktigt för öns befolkning.

I torsdags träffades beredningen för att arbeta med dessa frågor. Stämningen var god. Här samarbetar under ledning av en från folkviljan två socialdemokrater, två moderater med en från miljöpartiet och matte från folkpartiet. I detta forum finns inget taktiskt partipolitiskt käbbel utan bara en önskan att få en positiv utveckling på Orust. Just i torsdag hade ordföranden på grund av sjukdom förhinder, vilket matte beklagar eftersom han är en positiv kraft från den annars rätt destruktiva ledningen för kommunen. Beredningen har också en kommunikatör, som ska vara länken mellan utskott till beredning. Men honom har matte aldrig sett på beredningen, något hon inte beklagar.

Matte skrev minnesanteckningar från mötet, eftersom just denna beredning inte får någon hjälp med sådant från kommunkansliet, trots att beredningarna är inrättade av kommunfullmäktige. Det känns som om den teknik, som nu riktas mot mattes beredning, är densamma som kommunledningen annars skäller Västtrafik för. Att först genom en hopplös tidtabell göra det omöjligt att använda bussen och sedan dra in den eftersom ingen åker. I detta fall göra arbetet näst intill omöjligt för beredningen så att man kan dra in den och samla ännu mer makt hos sig själva.

Det är synd tycker matte. Inte för egen del för hon närmar sig med stormsteg den tid som Bodil Jönsson så träffande beskrev i en radiointervju ungefär så här.

 - Jag är så gammal idag att jag har så kort tid kvar av livet att ett sammanträde tar för många procent av den tiden så jag deltar inte mer i dom. Jag anser jag gjort mitt.

Men det är tråkigt för kommunen för i denna beredning, och kanske även i dom andra, men det vet matte inget om, finns ett konstruktivt samarbete mellan partierna. Ett samarbete, en öppenhet och vilja att utveckla Orust tillsammans med alla som bor här till något bra.

Matte utnyttjar den möjlighet som finns att få  information om kallelser till  kommunens möten via mejl. Så när matte kom hem från mötet i torsdag fanns ett mejl om att kommunstyrelsens arbetsutskott  ska sammanträda nästa vecka och då besluta om att lägga ihop beredningarna. Först blev matte störtsur över att ingen sagt något vid mötet tidigare på dagen. Dom måste ju vetat.

Men så tänkte hon så här. Nej dom visste säkert inget. För dom som sitter i beredningen tillhör inte maktens få män och någon enstaka kvinna. Nej det är andra representanter, som sitter på all makt och som gör allt för att härska genom sitt informationsövertag. Så matte är helt övertygad om att dom andra i beredningen inte heller visste något.

Men tillbaka till ljuset i tunneln. Det finns där personifierat av dessa personer inom  de olika partierna som vill samarbeta och vill utveckla kommunen tillsammans med sina väljare.

Så matte hoppas nu att dessa krafter, tillsammans med det folkliga uppror som verkar ha vaknat, vågar rikta ljuset mot kommunens maktbubbla så att den spricker, likt trollen i solsken. Det kommer bli kaos men ur detta kaos kommer strax nya krafter att resa sig. Krafter som vill styra med och inte mot sina kommuninvånare. Dessa krafter kommer att ge Orust som kommun en ljus framtid  

tror den fyrbenta blondinen

  

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar