måndag 12 november 2012

"Föreslår att frisök ska tas bort"



Regnbågsalliansen på Orust föreslår att det fria valet till gymnasiet ska tas bort. Ännu ett sätt för våra förtroendevalda att tala om vem som vet vad som är bäst för våra ungdomar.

Det matte inte förstår är hur moderaterna och kristdemokraterna kan föreslå det. Men i en regnbågsallians med sju partier måste, som matte tidigare sagt, de små partierna få sina köttben. Och frihet för den enskilde är ju inget som står högt i kurs hos vänstern. Och utbildning har, vad matte kan påminna sig,  aldrig varit Orustcenterns hjärtefråga.

Men det matte absolut inte kan fatta är varför det är så viktigt att hålla ihop denna allians, som egentligen bara hade ett gemensamt mål. Att fälla den förra majoriteten. Och när det var gjort kom vardagen med kompromisser, som kostar kommunens skattebetare massor. Och som inte detta vore nog. Nu ska elevernas val av framtid begränsas.

Majoriteten var beredd att lägga en halvmiljon för att utreda vad en kommunal friskola på västra Orust skulle innebära. Och detta bara för att en handfull föräldrar ska få tillbaka sin frihet att välja att låta sina barn gå i Tvets skola igen. Det gör Regnbågsalliansen med ena handen och med den andra vill man begränsa tonåringars möjlighet att välja skola och därmed framtid. Matte kan inte förstå logiken. Men politik är väl som juridik. Det har inget med förnuft att göra.

Matte brukar när det fria skolvalet diskuteras citera sin yngste son som en gång sa.

"Jag hade aldrig kommit in och framförallt aldrig fått en examen från Handelshögskolan i Stockholm om jag gått på gymnasiet i Uddevalla."

Detta var före det fria valet. Men då bodde matte med sonen på Orust, som inte hade något gymnasium, så därför kunde sonen välja att gå i en friskola i Göteborg. Och Orust betalade.

Denna möjlighet att få gå på en skola man själv valt och därigenom skapa sig den framtid man själv vill, ska i framtiden inte Orusts tonåringar ha.

Vad blir nästa steg. Vilken grupps frihet ska man då begränsa för att klara ekonomin?

Matte som pensionär bävar.

Men tillbaka till den nu föreslagna besparingen,  som matte tror bara blir kortvarig besparing.  För om matte hade barn eller barnbarn på Orust i den ålder att de skulle välja gymnasium skulle matte se till att flytta någonstans där valfriheten är större. Och till en kommun där kunskapsföraktet är mindre utbrett än på Orust. Matte tror att framförallt pojkar, i vissa fall, behöver komma bort från grupptrycket i gänget på Orust. Ett grupptryck som säger att skola och utbildning inte är viktigt.
 Och i dessa fall kan valet av en skola med ett nytt kamratgäng vara att föredra. Och oändligt mycket bättre än ett felval och avhopp på hemmaplan.

Så snälla låt våra ungdomar få ta ansvar för sin utbildning och ge dom så stor frihet att själva välja sin framtid som möjligt.

Tycker den fyrbenta blondinen.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar