onsdag 28 november 2012

Öppet brev till NCC om hur dom tänker ta sitt ansvar för Henåns skola.


                                                                                   

Hur kan ni bygga en skola för långt över tvåhundra miljoner som inte går att använda?

Om man går in på er hemsidan finns där en mängd information om hur kunniga ni är på många områden. Här står där till exempel:

Under rubriken gröna koncept

"Vi vill verka för hållbar utveckling – ekonomiskt, socialt och miljömässigt"

Och under rubriken NCC partnering dvs. konceptet med Orust kommun

"Partnering är en öppen samarbetsform där vi gemensamt löser en bygguppgift"

 Här finns även en mängd pressklipp. Men det märkliga är att den historia om byggfusk, som gjort min hemkommun känd över hela landet och som kastat smuts på ert företagsmärke finns inte med. Har ni, som jobbar centralt, missat att Henåns skola, som ni byggt, står tom, eftersom inomhusmiljön för barn och lärare är sådan att det de som vistas i skolan blir sjuka.

Ni byggde skolan. Och hösten 2011 kunde den tas i bruk. Elever och lärare var jätte glada att äntligen få flytta in i nya fräscha lokaler, efter att varit i provisoriska lokaler eftersom den gamla skolan revs på grund av mögel.

Men snart kom rapporter om att skolan läckte in. Personalen ställde ut hinkar för att fånga upp vattnet.

Men det hela bagatelliserades av alla ansvariga. Det var inkörningsproblem.

Ett år efter inflyttning stängdes verksamheten i skolan eftersom inomhusmiljön var så dåligt att den bedömdes hälsovådlig att vistas längre stunder i. Och barn och personal fick på nytt starta en flyttkarusell.

Med denna bakgrund skulle jag vilja veta vad ni som byggt skolan  gör.

I min mycket begränsade värld är jag van att  om man levererat något som det är fel på så rättar man till det.

Som till exempel när företaget, som fixade vårt hus förra året, missat att lägga ner ett fyrtumsrör så hjälpte man oss både till att hitta felet och man stod för kostnaderna. Med kommentaren: "Nöjda kunder är en förutsättning för att få nya jobb."

Förra fredagen inbjöd Orust kommun in till en information om den konsultrapport som AK konsult gjort om Henåns skolas inomhusmiljö.

Här kommer deras sammanfattning:

"Utförd fortsatt undersökning har visat att det i Henåns nya skola förekommer följande brister:

Golv med linoleummattor

Mikrobiella skador i golv har tidigare ställvis konstaterats vid ytterväggar och pelare.

De höga totala emissionsfaktorerna från lim och avjämning som uppmätts är avvikande höga och ligger i nivå med mätvärden som tidigare har uppmätts i byggnader med problem med kaseinhaltigt flytspackel. Det mest påtagliga från provtagningarna är den höga andelen 1-butanol. Det är sannolikt att det skett en kemisk reaktion i lim/spackel och att de bildade ämnena kunnat påverka rumsluften snabbt pga. den relativt genomsläppliga linoleummattan. Kemikalier har även vandrat ner i underliggande avjämning och betong, vilket riskerar att påverka inomhusmiljön under lång tid om detta inte beaktas vid val av åtgärd."

Men jag förstår inte varför inte ni utan kommunen beställt denna rapport. Det var ett svar på en fråga från en förälder i publiken, som fick mig att fundera. Föräldern frågade om byggföretagen brukar lyda råden som konsulten ger. Exakt vad konsulten svarade kommer jag inte ihåg men av svaret framgick att det oftast är byggföretaget som vill ha hjälp att rätta till sina egna fel. Och då följer dom sedan råden. Men i detta falla är det alltså kommunen som utreder era fel eller?

Min nästa fråga är varför är ni inte intresserade av vad som gått snett? Varför är ni inte intresserade av att få veta om de kemikalier som finns det översta lagret av betonggolvet även finns längre ner. Och om så är fallet hur kommer det sig? Som det nu är tror man bara att det är spackel och lim som tillsammans med linoleummattan bildat emissioner. Men jag tycker man ska veta. Likaså vill jag veta varför väggar och tak är fuktiga. Svaren tycker jag måste finnas innan man går vidare med eventuella åtgärder för att fixa inomhusmiljön.

Borde det inte ligga i ert intresse att klara ut alla frågetecken innan skolan renoveras. För hur ska barnens föräldrar annars våga tro att miljön är och förblir bra när ni inte vet orsaken. Och hur kan ni veta att det inte blir nya problem när ni inte vet varför det hände.

Och tänk på att då kan samma sak inträffa på ett stort skrytbygge i någon av våra storstäder! Då hade det väl varit bra om ni gjort vad kunnat för att förebygga risken för ett återupprepande?

För mig som inte är byggkunnig känns det ni håller på med, som att ge medicin till en patient utan att först ha ställt en diagnos.

Men det kanske är så att NCC har en så ledande närmast monopolställning på byggmarknaden att ni inte behöver bry er om att ett litet skolbygge längst ute i väster har gått helt över styr. Det kommer ändå inte att påverka ert varumärke i de expanderande delarna av landet, där dom stora pengarna att tjäna finns.

Men för en liten kommun med redan innan dålig ekonomi är detta nästan en katastrof för förtroendet mellan medborgare och de som styr kommunen. Och för ett par hundra elever som inte får den kontinuitet i sin skolgång de har rätt att kräva kan följderna bli förödande.

Så därför skulle jag och säkert många med mig vara tacksamma om vi kunde få svar på våra frågor om hur ni tänker ta ert ansvar för den uppkomna situationen.

Detta skickade matte i väg idag och jag tänkte ni ville kanske veta.

Den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar