torsdag 6 december 2012

Visa alla kort före valet


Det är rubriken på dagens (121205) ledare i Bohusläningen. Peter Götell konstaterar att på "Orust där sitter ett styre där moderater och vänsterpartister samverkar, ett styre som överhuvudtaget inte var på tal i senaste valet."

Nej det var nog inget partierna i Regnbågsalliansen gick till val på. Matte tror inte att det varit speciellt framgångsrik att ha t.ex. en affisch i valrörelsen med lydelsen. Rösta på moderaterna. Det nya vänsterpartiet.

"Men självklart måste varje koalition grundas på personlig tillit och gemensamma politiska projekt."

Men på Orust har matte inte kunnat finna att det vare sig är personlig tillit eller gemensamma politiska projekt som gör vilka som samverkar.

Nej här har hatet till en yttre fiende i form av Folkpartiet och kanske lite till Socialdemokraterna som lett till en helt handlingsförlamad allians. En allians som springer på alla bollar utan att först ha en plan hur spelet ska bedrivas.
Men det finns hopp. Matte sitter som ledamot i en beredning för samhällsutveckling, där finns inga av  kommunens ledande partiföreträdare utan bara aktiv partimedlemmar från olika partier. I den gruppen finns det en genuin vilja att utveckla kommunen till en bättre kommun utan att snegla på vad partiet kan vinna på detta.

Men nu har maktens män och någon enstaka kvinna i kommunstyrelsen beslutat att beredningarna ska tas bort. Varför vet dom nog inte själva. Det man säger är att dom inte fungerat som tänkt. Om det skulle vara kriteriet för att något ska tas bort så tror inte matte att det skulle bli så många verksamheter kvar i kommunhuset.

Tänk så många som på rent sakliga grunder kritiserar de som planerat, gett bygglov, byggt och sedan dolt fakta kring bygget av Henåns skola. Den organisationen kan man ju lätt konstatera att den inte fungerat, så varför går man inte in och nagelfar den för att se till att man inte gör om misstagen i Svanesund som nu ska få en ny skola.

Det ät lite konstigt att man lägger ner massor av tid och pengar på att arbeta fram en ny politiskt organisation  för kommunen. Och sedan tar man beslut i fullmäktige i närmast total enighet om att denna organisation ska dom ha.

Och utan att låta organisationen få den tid det krävs för att finna sina former börjar man ändra i den. Om man genomförde förändringarna i stor politisk enighet så vore det en sak. För då var man i alla fall överens om att det inte fungerat, som dom tänkt. Men att genomdriva en förändring när man sitter i en minst sagt instabil majoritet tycker matte är riktigt urkorkat.

I mattes beredning har man äntligen kommit igång. Man hade skissat på strukturen för en medborgardialog värd namnet och man hade kommit en bit på väg i diskussionen om olika infrastukturfrågor, som är helt avgörande för kommunens utveckling.

Och i frågan om beredningarnas vare eller inte vara, är man,  precis som i så många andra frågor inte överens inom regnbågen. De som har makt vill ha mer makt och färre som lägger sig i och därför begränsa andras möjlighet till insyn och påverkan. Medan de som inte har det maktbegäret ser till kommunens bästa och vill samverka i en öppen dialog.

Matte ser med tillförsikt fram emot beslutet i kommunfullmäktige.

Visa alla kort före valet skriver Bohusläningen.

Det förutsätter att de som vill förändra politiken på Orust till ett öppet och tillitsfullt  samarbete och dialog med sina uppdragsgivare, invånarna på Orust, i stället för maktutövande och hemlighetsmakeri tar makten i sina partier och slänger ut de som idag är maktens män och några få kvinnor från kommunhuset i Henån tror

Den fyrbenta blondinen

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar