måndag 31 december 2012

Gott nytt år!


Nyårssmällare 

Så lyder rubriken på nyårsaftonens ledare i Bohusläningen.

 

"På Orust bytte man ledning, där nu moderater och vänsterpartister styr. Det var en oväntad allians, mer skapad för att vara mot än att man hade ett gemensamt politiskt projekt. Framförallt är det en allians av partier som före valet 2010 inte ens var påtänkt. Det säger något om hur snabbt saker och ting kan ändras liksom att ideologiska skillnader inte går att överbrygga, inte ens om det handlar om partier som enligt dem själva är varandras motsatser.

Nu höjde man skatten precis innan nyåret. Under 2013 lär partierna få bestämma sig om fortsättningen. Och vilka andra alternativ finns det, när den personliga tilliten saknas bland fler av partiernas folk?"

Ledaren fortsätter:

"I Uddevallas kommunpolitik har flera "affärer" skett under året. Det började med ett makalöst trixande för att tillskjuta pengar till sportklubben i Ljungskile. En låneansökan inkom, som blev till ett köp av en konstgräsplan (som kommunen redan betalt och fortsätter betala på). Fullmäktige rundades. Intressant är att motiven för denna märkliga hantering ändrats med tiden. Nu säger de (bland annat i sociala medier) som stod bakom beslutet och trixandet att det handlade om att se till så att kommunens båda "storklubbar" i fotboll erhåller likartat stöd. Frågan är varför de inte sa det när det begav sig i januari/februari? "

Matte undrar om det måste vara på detta sätt, att makt korrumperar. För det som gäller för Ljungskile i Uddevalla gäller för Gilleby på Orust.

Det är så illa att till och med någon inom den styrande Regnbågen mår illa över att inte demokratiska regler följs. I Bohusläningens kommentarsfält kan man läsa.


"Angående Gilleby och deras bidrag till sin konstgräsplan så har NÅGON uppenbarligen givit Gilleby ett löfte som för tankarna till Gudfadern och Maffians Sicilien.

Ett löfte om ett framtida politiskt beslut att använda skattepengar från en ansträngd ekonomi till delbetalning av en konstgräsplan.

Jag kan garantera att många av oss mådde minst sagt lite illa över detta beslut, men NÅGON har med berått mod återigen satt oss i denna återvändsgränd.

Att säga NEJ, vilket är det enda logiska och försätta ideellt arbetande människor, som nu också riskerat sin privata ekonomi, i trångmål eller säga JA och ÅTER IGEN låta oss utpressas av ”Gudfadern” att fatta ett principiellt felaktigt beslut."

Men matte hyser inget hopp om att något ska förändras vare sig inom Uddevallas politik eller på den stora ön i väster.

När matte för länge sedan satt mitt i snålblåsten och tyckte tidningarna var riktigt orättvisa så tröstade en kollega henne med orden.

"Det står i tidningarna idag men om några dagar paketerar man fisk i dom tidningarna och då är det hela glömt."

Och det var väl ingen hemlighet varför man ändrade mandattiderna från tre till fyra år. Forskningen hade säkert upptäckt att ett mannaminne aldrig är längre än tre år. Så vid fyra års mandatperioder finns det ingen som kommer ihåg vad som lovades i förra valrörelsen.

Och så kan man tryggt fortsätta som förut.

Bevilja ränte- och amorteringsfria lån till en förening mot löfte om stöd i valrörelsen eller? Kanske har den som skrivit i kommentarsfältet i tidningen rätt. Och matte tror sig veta vem som är Gudfadern. Och då är stödet kanske enbart att han tryggt ska kunna fortsätta. Men så kan det väl inte vara på den stora ön i väster. För här är ju alla så vänliga och vill ju bara det bästa för vår fantastiska ö. Men ön ligger inte så långt från Göteborg och där kan dom. Och många från vår vackra ö har flyttat just till Göteborg.

Här i Myckleby där vi bor finns ju en jättefin liten skola. Den är nedlagd eftersom det inte fanns ett enda barn som bodde så att det kunde gå till skolan. Ja, just nu används den eftersom den nya skolan i Henån läcker som ett såll precis som kommunens ekonomi.

Men skälet till att Mycklebyskola en gång byggdes var att för att få majoritet fullmäktige för att bygga ett enparallelligt  högstadium i Ellös krävde några ledamöter en skola i Myckleby. Logiskt va!

Så nu väntar matte på fortsättningen. Regnbågsmajoriteten höjer skatten med 50 öre för att klara kostnaderna för Henåns skola, som enligt deras egen budget skulle kräva en skattehöjning på 25 öre. En skattehöjning som man förnekade en månad tidigare.  Man får enligt kommunallagen ändra på skattesatsen under december månad om det finns skäl för det. Matte undrar dock om lagstiftaren tänkt sig att inkompetens och oförmåga hos den styrande majoriteten att enas om ett budgetförslag kan vara ett sådant skäl.

Samtidigt, som man höjer skatten, beviljar man ett ränte- och amorteringsfritt lån till Gilleby IF på en miljon. Ett beslut som bara kan ses som ett köttben till en mycket liten lokal opinion. Kanske är det där vår vackra ös italienska maffia bor. Vad vet matte. Men matte tycker det ska bli spännande att se hur Regnbåden ska klara fortsättningen. Eller gäller kommunallagens bestämmelser om att alla ska behandlas lika inte föreningar? Eller kan man likt Uddevalla skriva om historien när Morlanda kommer in med sin ansökan så att dom och alla andra föreningar blir utan eller?

Politik sägs vara det möjligas konst men matte undrar om det inte i alla fall här på den stora ön i väster blivit de omöjligas konst.

Gott nytt år önskar

Den fyrbenta blondinen

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar