fredag 21 december 2012

Politik - de omöjligas sysselsättning


Hur resonerar miljöpartisterna? skriver Peter Götell i Bohusläningen.

Bakgrunden är att när miljöpartisterna var i opposition förra mandatperioden kritiserade man nedskärningar inom äldreomsorgen i Uddevalla. Nu sitter man med i den borgerliga alliansen och ligger lågt och säger inget om dom kraftiga nedskärningarna som är på gång inom omsorgsverksamheten.

" det är inget fel att ändra sig." Skriver Peter Götell vidare.

Men hur kan han veta att dom ändrat sig? Detta är problemet med flerpartiallianser i ett nötskal.  Man får inte igenom allt man vill. Det är mycket man får göra  avkall på. Det är ett svårt val. Att få vara med vid maktens grytor och ha lite inflytande eller vara utan inflytande och uppdrag, men lojal mot sina idéer.

Det är ju bara att titta på regeringen. Centern har fått igenom en hel del men fått vika sig kring kärnkraften.

Folkpartiet har också fått igenom en del men bägge har nästan kompromissat sig till döds så att dom upplevs som otydliga och tappar i väljarstöd.

Här ute på den stora ön i väster är det så att en regnbågsallians styr. I den ingår allt från moderater till vänsterpartister. Utanför står bara sossarna och folkpartiet.

Och här ska nu lagen om valfrihet för äldre människor genomföras så att pensionärerna själva kan  välja vem som ska komma hem och hjälpa dom med det dom inte klarar av. Så det kan det inte kännas så där himla bekvämt för vänsterpartisten i utskottet för omsorg att vara den som ska genomföra detta.

Men han tiger och matte förmodar lider.

Men det är klart är det viktigare att få vara med och bestämma lite och ha uppdrag än att vara lojal mot sina idéer så är det ok.

När majoriteten med Folkviljan, Folkpartiet  och sossarna sprack eftersom delar av Folkviljan valde att rösta med oppositionen. Så var alternativet för mattes parti att bilda en gemensam opposition med sossarna eller att försöka klara sig själv. Och ett samarbete hade inneburit att ge avkall på för partiet vitala frågor och helt hoppa efter det stora partiets pipa. Så matte tyckte inte valet var svårt. Men lite intressant tycker hon det är att samma parti som mattes kompisar några månader tidigare hade haft ett så bra samarbete nu bara för att man bytt ledare även bytt politik. Men det är en annan historia.

Men mattes parti blev nu helt isolerat. Visserligen säger man att partiet har sig självt att skylla eftersom man inte avsade sig alla uppdrag när den gamla majoriteten föll. Men det är bara till viss del sant. Den nya majoriteten var lite för stöddiga och hade inte läst på kommunallagen utan trodde man kunde tvinga partiet att lämna sina poster. Men när de pratat med någon som läst kommunallagen så insåg dom att det inte gick. Och mattes parti spelade högt och sa att man skulle lämna sina uppdrag om man fick insyn i hur den nya majoriteten tänkte lösa kommunens problem. Men den diskussionen kom aldrig till stånd och bara en av mattes kompisar blev kvar på sitt uppdrag, det i kommunstyrelsens arbetsutskott. Dom andra fick man bort genom att göra omorganisationer. Och oppositionens plaster gick sedan samtliga till det stora partiet. Det kan ju bara tolkas på ett sätt, att ett samarbete med folkpartiet kan sossarnas den nya ledningen inte tänka sig ens efter nästa val eftersom man bränner alla broar på detta sätt.

Men även om mattes parti hade lämnat sina uppdrag så hade skillnaden blivit marginell. Då hade kanske inte ekonomikommittén bildats för då hade man kunnat fortsätta ha diskussionerna i kommunstyrelsens arbetsutskott, vilket för matte är det naturliga. Men å andra sidan fanns det ju ytterligare ett skäl till att bilda en ekonomikommitté. En av regnbågens medlemmar behövde ett årsarvode.

Och matte undrar så vad denna ekonomikommitté åstadkommit? Enligt kommunens hemsida ska man ha ett extra kommunstyrelse före det ajournerade kommunfullmäktige direkt efter jul och då ska man diskutera budgeten. Det måste innebära att man kommit på något nytt igen. Och var det inte just ekonomin man skulle få kontroll över med denna nya grupp? Men så blev det nog inte. Ett förslag till budget, som enligt kommunallagen egentligen ska tas senast under november las på kommunfullmäktiges bord  på självaste luciadagen. Och då hade regnbågen kommit på att man behövde höja skatten med 50 öre för att klara Henåns skola. Något som man totalt förnekade på novembermötet. Och så som matte tolkar kommunallagen så måste det finnas särskilda skäl för att ändra  skattesatsen som man beslutat om  i november. Och matte har lite svårt att se att se att problemen med Henåns skola skulle vara något nytt som dykt upp sedan beslutet i november. Men å andra sidan undrar matte om man egentigen bryr sig så mycket om ifall besluten är lagliga eller inte. För just lagligheten är det ingen som ifrågasätter och överklagar. Och så kan de mest tokiga och olagliga beslut bli lagliga. Men det är klart nu har kommunens ordningsman kommit tillbaka efter sin sjukskrivning så lite uppstramning det blir nog i alla fall.

Och kanske skulle inte matte ha några synpunkter på regnbågens budget eller mer brist på budget eftersom mattes parti inte lagt något eget förslag.

Men då kommer vi tillbaka till att inte ha insyn. På den stora ön har man två kommunalråd. Det ena kallar man för oppositionsråd. Varför undrar matte? Det är inget kommunalråd för oppositionen. Det är bara ett råd för sossarna. Och därför har mattes parti ingen som helst information om hur den ekonomiska situationen ser ut i kommunen.

Då tycker matte att det är rätt magstarkt att säga att partiet har en skyldighet att lägga en budget. "För väljarna har rätt att veta" som regnbågens starke man uttryckte saken i kommunfullmäktige. Och det ska komma från regnbågsalliansen, som inrättat nya uppdrag för att så många som möjligt av de sina ska få var sitt årsarvode, för vad begriper inte matte.

Samtidigt som man fixar för de sina tycker man alltså att representanterna från mattes parti ska ta tjänstledigt utan lön från sina arbeten för att arbeta fram en budget. För hur skulle annars dom få fram en budget? Detta för att få ett budgetförslag, som majoriteten sedan kan hitta några småfel i för att få debatten i fullmäktige att handla om det istället för om den budget som majoriteten med hjälp av en hel tjänstemannastab lagt fram. Och som är det budgetförslag som oavsett vad som händer kommer att gälla för  kommunen under 2013

All animals are equal, but some animals are more equal than others

Tänker den fyrbenta blondinen och önskar er alla en god jul.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar