fredag 28 december 2012

Var går gränsen mellan lobbying och hot?


I Sverige har lobbning traditionellt varit begränsad, men har blivit vanligare i takt med att banden mellan de politiska partierna och olika intresseorganisationer blivit svagare. Exempel på sådana traditionella band som försvagats på senare år är exempelvis de mellan LO och socialdemokraterna, mellan Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och Centerpartiet samt mellan näringslivet och Moderata samlingspartiet (Wikipedia)

Lobbying, lobbyism, lobby eller lobbning (från engelska: lobby) innebär politiskt påtryckningsarbete, det vill säga att intressegrupper och särintressen i organiserad form framför sina åsikter till politiska makthavare. (Wikipedia)

När fullmäktige sammanträdde på den stora ön i väster i september var civilklädda poliser närvarande för att vissa ledamöter och tjänstemän kände sig hotade. Vid novembers fullmäktigemöte berättade ordförande för utskottet för samhällsutveckling om detta och att han och flera känt sig hotade av några personer, som inte tyckte att han skött handläggningen av Henåns skola på ett riktigt sätt.

Matte har ingen möjlighet att bedöma hur allvarligt hotet var, men eftersom Säpo hade civilklädda poliser där och räddningstjänsten hade en bil utanför lokalen får hon väl utgå ifrån att det var ett reellt hot.

Men igår hade fullmäktige igen möte. Då skulle man ta upp frågan om ett ränte- och amorteringsfritt lån för en konstgräsbana på ön. Det var en speciell förening som ville ha dessa pengar.

Då fanns det inga från Säpo där. Varför? Vad är skillnaden mellan hot och lobbyverksamhet.

Enligt Wikipedia finns det en koppling mellan RLF och Centern. Och ute i väster finns det en stark påtryckningsgrupp, som består av ett antal bönder runt den redan anlagda konstgräsplanen.

Några av dem för en så stark kampanj för sina intressen i bygden att en av mattes kompisar undviker att tanka på tappen där ute för att slippa bli påhoppad och hotat, såsom hon blev i samband med ett beslut att stänga en skola för några år sedan.

Påtryckningen upplevs så påtaglig att mattes kompis uppdrog till en annan att ta debatten i fullmäktige om konstgräsplanen.

Detta tycker matte är lite märkligt att när vissa med hårda påtryckningar försöker få en förändring så tar man in Säpo men när det är en grupp som står öns starke man och centerpartist nära, då är det ok.
För matte tror inte på att hoten inte skulle vara väl kända inom de politiska leden.

Eller kan det vara så att det är lobbying från föreningen som gjort att några redan lovat bort en miljon till en konstgräsbana?

För i så fall är matte rädd för vad dom andra föreningarna kommer att använda för metoder för att få samma stöd till sina konstgräsbanor. Men då tror matte inte längre att man kommer att kalla det lobbying från ett närstående intresse utan för ett otillbörligt hot utifrån och då kommer nog Säpo till fullmäktige igen.

Tror den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar