fredag 10 maj 2013

Avskaffa dom politiskt valda revisorerna - Dom klarar inte att ha den självständighet som kommunallagen föreskriver.

Just nu pågår uti i kommunerna diskussionen om politikerna ska få ansvarsfrihet för förra årets verksamhet. Det är kommunfullmäktiges ledamöter som ska besluta, efter rekommendation från revisorerna, om deras kompisar ska få ansvarsfrihet eller inte.

 Men i kommunallagen står det att

"Varje revisor fullgör sitt uppdrag självständigt."

Men revisorerna är, i alla fall här på Orust , partimedlemmar som lämnat det aktiva partiarbetet bakom sig och nu ska dom gå in och granska och ifrågasätta inte bara andra partiers representanter utan även sina egna partikompisar.

Och vem vill avsluta sitt politiska arbete så. Att bli osams med de sina och inte ge dom ansvarsfrihet?

Här på den stora ön i väster blev ärendet om ansvarsfrihet återremitterat till revisorerna eftersom dom vare sig sagt bu eller bä i frågan om ansvarsfrihet. Något som kommunallagen säger att dom ska göra.

Och då beslutar kommunfullmäktige att tvinga dom till detta genom att återremittera ärendet.

Redan detta tycker matte är spännande. För kommunallagen säger att man kan återremittera ett ärende till beredande organ. Detta kan vara styrelse, nämnd eller annat organ. Men det verkar inte som om lagstiftarna tänkt tanken. Att återremittera till revisionen. Men här på Orust är allt alltid lite annorlunda.

Tillbaka till revisorerna och kommunfullmäktiges beslut om ansvarsfrihet.

Norr om Orust ligger Lysekil. Där har kommunfullmäktige avsatt sitt kommunalråd genom att inte bevilja honom ansvarsfrihet. Hans politiska motståndare säger sig inte ha förtroende för honom.

Här på Orust är det lite annorlunda. För några månader sedan meddelade moderaterna att dom inte hade förtroende för sitt kommunalråd och krävde att han skulle avgå. Men han sitter kvar som politisk vilde med motivering att han har stöd från övriga i den styrande minoriteten.

Och på Orust kommer med all säkerhet både det vilda kommunalrådet och alla andra förtroendemän sitta säkert eftersom dom kommer att få ansvarsfrihet. I alla fall tror matte det.

Och utifrån dessa två exempel undrar matte vad detta med ansvarsfrihet egentligen står för och var den sakliga och självständiga revisionen som ska belysa ansvarsfrågan finns?

I valet 2010 fick kommunalrådet i Lysekil 536 personröster i kommunalvalet. 24% av dom som röstat på Folkpartiet ville se just honom som sitt kommunalråd.

På Orust fick kommunalrådet 79 personkryss dvs. 3 % av de moderata väljarna vill se honom som sin främsta kandidat till kommunalrådsposten.

Han som har ett stort stöd hos sina väljare åker ut medan han som har ett väldigt svagt stöd hos sina väljare sitter kvar med motivering att de andra partierna i den styrande minoriteten har förtroende för honom.

Matte begriper ju efter att läst tidningarna att kommunalrådet i Lysekil inte följt gällande regler och inte haft koll på kostnaderna och så. Och det måste man ju ha. Men det som är intressant tycker matte är att om man får ansvarsfrihet eller inte har väldigt lite med sakfrågan att göra.

Kommunalrådet i Lysekil driver verkligen Lysekilsbornas frågor annars skulle han inte fått så många personkryss. Medan kommunalrådet på Orust fått massor av kritik från bl.a. revisorerna för att han inte klarar av det politiska ledarskapet.

Revisorerna på Orust riktar mycket stark kritik mot både kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden men klarar alltså inte att ta ställning i frågan om ansvarsfrihet.

Och varför gör man inte det? Matte kan bara se ett skäl utan att ha insyn i revisorernas arbete.

Vissa av dom har inte den självständighet de ska ha enligt kommunallagen. Och två sossar har tagit konsekvenserna och avsagt sig sina uppdrag. Och enligt ihärdiga rykten på öa har de utsatts för påtryckning från partiet. Så trots att dom skrivit under den starka kritiken i sin revisionsrapport så kommer dom att föreslå ansvarsfrihet.

Vad dom andra tre i revisionen kommer att föreslå har matte i skrivandes stund ingen aning om. Med den starka kritik som finns i deras revisionsberättelse så borde dom om dom är tillräckligt självständiga inte förslå ansvarsfrihet.  Men det spelar ju ingen roll. Är inte revisionen enig så kommer med all sannolikhet kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnd att beviljas ansvarsfrihet.

Vilket i sin tur betyder att kommunalrådet kommer även i fortsättningen att vara politisk vilde och sossarna får behålla alla sina poster inklusive oppositionsrådet, något som dom inte skulle fått om utfallet i ansvarsfrågan blivit annorlunda.

Så avskaffa dom politiska revisorerna. Det finns alltför få personer inom de politiska partierna som har den självständighet som kommunallagen kräver.

Men matte förstår dom. Man vill ju inte bli osams med sina gamla kompisar i det parti man tjänat under så många år

Tänker

Den fyrbenta blondinen

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar