torsdag 30 maj 2013

Kommunallagen har vi nog inte antagit här på öa eller?

"Tvist om revisionsberättelsens vara eller inte vara på kommunfullmäktige" är rubriken i dagens OT-tidning.

I kallelsen till kvällens kommunfullmäktige, liksom i Orust kommunikén, som går ut till alla hushåll kan man läsa att  i kväll inbjuder kommunfullmäktige allmänheten att ställa frågor om årsredovisningen och att ansvarfriheten för våra politiker ska det beslutas om. Det stod även i förra månadens kallelse men då utgick ärendet. Lite trist tycker matte eftersom många åhörare kommit för att höra just den debatten.

Och nu har man inbjudit på nytt och ärendet verkar utgå igen.

- Nej det ska vi inte alls diskutera säger kommunfullmäktiges ordförande och han borde ju veta för i kommunallagens 5 kap 8§ står det att det är just han som utfärdar en kungörelse om varje sammanträde med kommunfullmäktige. Och kungörelsen ska innehålla uppgift om tid och plats samt vilka ärenden som ska behandlas.

Men ändå har årsredovisningen med frågan om ansvarsfrihet kommit upp på nytt på dagordningen. Konstigt tycker matte. För ärendet skickades tillbaka för att revisorerna inte lämnat någon rekommendation i ansvarsfrågan. Revisionsberättelsen, som alla fem revisorerna undertecknat, innehöll skarp kritik av både kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden. Men om denna kritik skulle leda till att kommunstyrelsen och nämnden får ansvarsfrihet eller inte kunde man inte enas om.

Nu finns det tre revisionsrapporter och två avsägelser från uppdraget att vara revisor från de två sossarna. Matte undrar varför. Och två av revisonsrapporterna,  som nu lämnats in, är en andeviskning av den kritik alla skrev under en månad tidigare. Tre revisorer är för ansvarsfrihet och två revisorer anser att kommunfullmäktige inte ska bevilja kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden ansvarsfrihet.

I kommunallagen står det att varje revisor fullgör sitt uppdrag självständigt. Matte undrar då. Hur kan man kan skriva under två så olika versioner av revisionsrapporter inom loppet av någon månad. Var dom självständiga i den första eller i den andra? För det kan väl inte vara så att partipiskan varit framme och påverkat.

Helt otroligt är det väl inte för mattes kompis som är gruppledare för folkpartiet blev uppringt med budskapet.
-Se till att ditt parti röstar för ansvarsfrihet.
Det är uppenbart att inte alla i kommunfullmäktige respekterar de demokratiska regler som finns i landet.

Hur som helst så har kommunstyrelsen och nämnden fram till i början av juni att yttra sig till kommunfullmäktige om den kritik som framförts.

Det känns lite märkligt att kommunfullmäktiges ordförande skulle vilja ha upp ett ärende på kommunfullmäktige innan remisstiden går ut. Och samtliga i kommunfullmäktige borde väl få tid att läsa igenom vad de kritiserade har att säga om kritiken innan dom fattar beslut i ansvarsfrågan eller?

Kommunfullmäktige ordförande säger att kommunalråd och oppositionsråd försökt pressa igenom detta.

Men så  kan dom väl inte göra. Det är ju ministerstyre av våra kommunalråd. Eller så har man inte antagit kommunallagen i kommunfullmäktige, så den gäller kanske inte här på den gröna ön i väster utan bara i alla andra kommuner

Tänker

Den fyrbenta blondinen

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar