fredag 7 juni 2013

Finns det en ångervecka eller två för de kommunala revisorerna?

Kommunens revisorer har i tre revisionsrapporter riktad skarp kritik och en anmärkning mot brister i kommunstyrelsen verksamhet.

"Revisionen anför att kommunstyrelsen har brustit genom otillräcklig beredning  av ärendena till kommunfullmäktige, ohörsamhet till kommunfullmäktiges mål, bristande ledning, styrning, uppföljning och intern kontroll." ( KS /2013:727)

Som förklaring på kritiken konstaterar kommunstyrelsens ordförande, kommunens vilde och oberoende kommunalråd:

"Kommunstyrelsen har planerat årets budgetprocess och fattat beslut om vilken rutin som ska gälla. I takt med att balanserad styrning införts fullt ut kommer budgetprocessen att förbättras ytterligare f o m budgetarbetet 2014."

" Uppföljningsrutiner i övrigt och beredningsrutiner håller på att ses över och förändringar är på väg att implementeras."

Matte tänker så här. Det är 2012 års verksamhet som ska granskas. Kan man då som svar på kritik för 2012 svara att vi lovar att försöka bättra oss 2014.

Matte funderar hur det skulle se ut i övrig rättskipning om man tillämpar samma princip.  Tänk om en stenkastare i Rosengård skulle säga.

- Ja visst, ledsen att jag kastade sten på polisbilen så att en polis  dog 2012. Men nu är det 2013 och jag har funderat på att sluta inför 2014.

Eller kanske är det just denna flathet  som gör att nästan ingen  behöver ta ansvar för sina handlingar. Det som har skett, har skett och vi gjorde så gott vi kunde och vi lovar att bättra oss. Och så tycker man  synd om förövaren och struntar i brottsoffret.

Och revisorerna kom in med en revisionsberättelse som inte tog ställning i ansvarsfrihetsfrågan.

- Bakläxa och gör om det sa kommunfullmäktige.

Då kom det tre revisionsberättelser, varav den som skrivits av de två sossarna helt plötsligt tog tillbaka mycket av sin kritik och yrkar att kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden ska få ansvarsfrihet. Visst  ska man ge människor en andra chans. Men matte tycker nog att man även måste stå för sina misstag och ta ansvar och konsekvenserna av sin inkompetens.

Så nu undrar matte om det finns en ångervecka för revisorer. Nåja i detta fall en ångermånad. För det kan väl inte vara så att de två revisorerna utsatts för otillåten påverkan i sitt uppdrag att vara självständiga revisorer. Och dom fått klart för sig  att om dom vill finnas kvar inom politiken på Orust så måste dom ställa upp och ge  kommunstyrelsen ansvarsfrihet. Annars blir det en samlingsregering och oppositionsrådet och flera andra partikamrater blir av med sina arvoden och så det vill ni väl inte kära socialdemokratiska revisorer?
Eller undrar

Den fyrbenta blondinen.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar