fredag 28 juni 2013

Antingen antogs Parkinsons lag eller så fick revisionen körförbud - Debatten i fullmäktige var näst intill omöjlig att följa för en oinvigd.

Ansvarsfrihet eller inte för kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden. Det var frågan under torsdagens kommunfullmäktigemöte i Kajutan på Orust.

Tredje gången gillt. Nu äntligen skulle kommunfullmäktiges ledamöter ta ställning till frågan om ansvarsfrihet för 2012.

Tre olika revisionsberättelser hade lämnats in. Ja egentligen fyra. För först kom den gemensamma. Där revisorerna inte tagit ställning i frågan om ansvarsfrihet. Den fick  kommunfullmäktiges ordförande att i vredesmod  återförvisa ärendet. Med uppmaningen. Gör om! Det var för två månader sedan. Och förra mötet fanns ärendet med på föredragningslistan, men det var inget som ordförande ville kännas vid och ärendet försvann igen. Men nu skulle den alltså äntligen upp. Två revisorer avstyrkte ansvarsfrihet och tre revisorer tillstyrkte.

Och kommunstyrelsens ordförande, det partipolitiskt oberoende kommunalrådet, hade yttrat sig och sagt att. Visst vi gjorde lite fel 2012 men vi ska bättra oss 2014. Ok, kanske en lite elak förenkling av vad som stod i den mycket märkliga skrivelsen. Men i mattes värld är det så att har man gjort fel så får man stå för det och ta sitt straff. Det hjälper inte att lova att bättra sig. Det finns ingen retroaktiv "göra bättre löfte"  som man kan åberopa för att slippa ta konsekvenserna av sin inkompetens.

Jo det fanns det på Orust. Dom fick ansvarsfrihet trots den massiva kritiken.

Revisionens ordförande började med att anknyta till Parkinsons lag och tala om att kommunen saknar poltitisk ledarskap och att man lägger för mycket tid på cykelställsfrågor och för lite på frågor typ var kärnkraftverket ska ligga.

"En arbetsuppgift kommer att ta exakt den tid som är avsatt för ändamålet" så lyder Parkinsons lag.

Och han exemplifierade det hela med den tid som diskussionen om pendelparkeringen i Svanesund tagit och den märkliga handläggningen av konstgräsplanen i Gilleby.

Sedan gick han över till att jämföra revisionen med bilbesiktningen.

Men där får man nog dra den slutsatsen att det är hans hustru som besiktar familjens bilar för han hade inte riktigt kläm på detta med ettor, tvåor och treor och dess betydelse för att få köra vidare.

Men principen var ju klar. Har man treor så blir det körförbud. Och det tyckte han ledningen borde få. Alltså inga tvåor med möjlighet till ombesiktning.

Revisionens vice ordförande förklarade ingående varför man borde ge kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden treor och körförbud.

De två socialdemokratiska revisorerna som avgått, men senare under kvällen skulle komma att återväljas,  uttalade kritik men tyckte nog att ettor var lagom.

Den av Centerpartiet utsedda revisorn ansåg att det nog var tvåor med ombesiktning. Alltså ansvarsfrihet.

Men det mäkligaste var nog att centerns starke man och ledamot av kommunstyrelsen klagade över att revisionen inte kommunicerat sin kritik innan man skrev sin rapport.

Det var liksom fel person som sa så. Han, som till och med hemligstämplar budgetuppföljningar eftersom vi kommuninnevånare inte skulle klara den informationen. Bör nog inte säga något. Det är väl sånt som kallas att kasta sten när man sitter i glashus.

Matte som betraktar sig som normalkorkad svensk hade mycket svårt att hänga med i alla turer. Och detta trots att hon lagt ner många timmar på revisionsrapporten och de olika svaren. Så det är väl bra att kommunfullmäktiges möten är offentliga. Och nu ska dom till och med webbsändas. Men matte undrar hur mycket allmänheten som var där begrep? Mer än att dom som kommuninvånare mitt i diskussionen om ansvarsfrihet fick ett break när dom bjöd sig själva på tårta. Man sa visserligen att det var fullmäktige. Men dom driver väl sin verksamhet med skattepengar eller?

Om man ska sammanfatta debatten kan man väl citera bonden.

Hur var det nu han sa när han försökte klippa grisen. Mycket väsen för lite ull.

Tänker den fyrbenta blondinen

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar