söndag 16 juni 2013

Det ligger en gravad hund under tillitens gränser.

" där gränsöverskridande samarbete, pragmatisk handlingskraft och synbara resultat står i centrum" 

"Värden som professionell självständighet, formalia, insyn och opartiskhet hamnade delvis i skymundan."

"Koncentrationen av makt skapade en ängslig anpasslighet, som höll tillbaka professionell mångflad, civilkurage och öppenhet ibland även politisk opposition."

Ovanstående är citat ur den granskningsrapport Tillitens gränser, som i veckan presenterades för göteborgarna i spåren efter Uppdrag gransknings avslöjande av en myglarkultur i Göteborg.

Men  beskrivningen gäller nog inte bara Göteborg utan även i hög grad Orust. Här har verkligen insyn och opartiskhet hamnat i skymundan. Politisk opposition saknas till stor del eftersom det största oppositionspartiet, sossarna, utan att bilda en formell majoritet gått över till minoriteten och tillsammans bildat en majoritet, som lagt fram nästa års budget. Och som sett till att tidigare kommunstyrelse och byggnadsnämnd får ansvarsfrihet.
Detta förhindrar möjligheterna att före valet börja den ekonomiska sanering som behövs. Och det gör att "politiker på dubbla stolar med oklara mandat" kan fortsätta låta bli att styra kommunen och låta kommunens ekonomi fortsätta att förblöda. Allt endast för att värna om partiets makt och  sina egna arvoden.

Enda skillnaden mellan Göteborg och Orust, som matte kan se, är att den positiva delen av Göteborgsandan,  inte finns  på Orust. Synbara resultat står visserligen i centrum även här. Men eftersom kompetensen saknas, så har även de synbara resultaten slagit fel.

För att ta ett exempel. Matte prenumererar på ett information på mejl från kommunen där hon varje vecka kan få veta vad som sker i den stängda Henåns skola.

"Henåns skola vecka 24.

Det har inte varit någon aktivitet i skolans lokaler under veckan.

Diskussioner förs med NCC. Någon stämningsansökan har inte lämnats in ännu."

 

Klart och ingen möjlighet att missförstå. Men matte undrar vad det är för diskussioner som förs med NCC. Den nybyggda skolan stängdes i början av höstterminen 2012. Till hösten har skolan varit stängd ett år. Det har enligt majoritetens budgetförslag kostat skattebetalarna på Orust 10 miljoner fram till mars månad. Och till det kommer de olägenheter som elever och personal haft av fuktskador, stängningen och alla provisoriska lösningar.

 

I slutet av februari sa den advokat som kommunen anlitat för att driva ärendet om Henåns skola att nu skulle en stämningsansökan omedelbart lämnas in. Det finns ju lagar och bestämmelser som reglerar hur en byggskada ska åtgärdas. Och kommer man inte överens i ansvarsfrågan så återstår bara tinget.

Men trots att det snart gått ett år så har man inte lämnat in någon stämningsansökan.

 

Så det måste finnas minst en gravad hund inom den kommunala verksamheten för att citera  Refaat El-Sayeds felsägning.

 

Och matte befarar att det är nog mycket mer än en hund de ledande politikerna försöker begrava. Det måste finnas överenskommelser, dokument och avtal som man inte vill ska komma till allmänhetens kännedom före valet. För var finns till exempel de avtal och den dokumentation som borde finnas om Henåns skola och var finns avtal med företagare som gör att dom nu tänker stämma kommunen. Det enda matte vet är att dom inte finns i diariet där de ska finnas även om de är belagda med sekretess?

Så mattes råd till den nya majoriteten bestående av alla partier utom moderaterna , folkpartiet och kristdemokraterna är:

 

Avgå och tillsätt en samlingsregering som består av samtliga partier.

 

Och se till att den politiska ledning tar tillvara de råd Göteborgs kommun fått innan Uppdrag Granskning kommer hit.

 

 

·         Skapa tydliga men få gemensamma styrdokument


·         Förtydliga politikernas och tjänstemännens roller


·         Professionalisera den kommunala revisionen


·         Utveckla former för en dialog med medborgarna.



Tycker

Den fyrbenta blondinen

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar