onsdag 29 maj 2013

Samarbetet mellan det största oppositionspartiet och den styrande minoriteten fortsätter på Orust.

De egna arvodena kommer först när maktens män och några få kvinnor prioriterar. Den egna makten, partiets makt och så långt ner på slutet kommer väljarna. Helst skulle man väl vilja byta ut väljarna, eftersom dom är så otacksamma och inte inser sitt eget bästa. Dessutom verkar dom inte fatta  att dom leds av så oegennyttiga personer, som bara vill deras bästa och inte alls först tänker på sig själva.

Ungefär så lät det när sossarna inbjudit alla partier till ett möte för att förhandla fram en gemensam budget för 2014.

Det primära syftet var alldeles uppenbart att dölja att partiet egentligen är en del av den styrande minoriteten. Kunde man nu lura med de tre partier inom oppositionen, som både saknar makt och inflytande till att svälja detta bete så skulle man kunna fortsätta att stödja den styrande minoriteten utan att förlora många av sina arvoden.

Som svar på en fråga från matte sa kommunens starke man att skälet till att inte den styrande minoriteten inbjudit till denna överläggning, utan sossarna, var att om kommunalrådet gjort det skulle det vara kört från början.

Så som matte fattade kommunens starke mans svar så hade moderaterna valt att lämna Regnbågsalliansen då man saknade förtroende för kommunalrådets och ordförande  i Miljö- och byggnadsnämndens ordförandes förmåga att leda kommunen ur den svåra ekonomiska situation som råder. Och därför fanns det inget skäl att ta kontakt med dom. Och för Folkpartiet saknade han totalt förtroende för. Han hade minsann sparat en tidningsartikel där matte uttalat sig så det så. Då känns det lite märkligt i mattes öron att man efter ett sådant inlägg spänner ögonen i matte och säger att man ska visa tillit för varandra. Tillit är något man kan få men inget man kan kräva. Är det inte sådant som kallas dubbla budskap?

Men tillbaka till överläggningarna för att enas om en gemensam budget.


I mattes värld är en överläggning ett givande och tagande. Men diktaten för denna förhandling var minst sagt hårda

·         Inte förändra några poster. Det innebär att kommunalråd och oppositionsråd sitter kvar. Den ena utan att styra och den andra utan att opponera.


·         Den styrande minoriteten består och kämpar vidare. Davids strid mot Goliat!


·         Den sittande kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnd ska beviljas ansvarsfrihet

 

Detta för att återskapa förtroende för politikerna hos Orustborna. Matte har svårt att se att det skulle skapa förtroende hos våra väljare att ge en kommunstyrelse och miljö- och byggnadsnämnd ansvarfrihet samtidigt som revisorerna så kraftigt kritiserat dom.

Revisorerna har enligt kommunallagen en särställning bland de förtroendevalda. Dom ska självständigt göra en opartisk bedömning av hur kommunen sköts. Dom ska inte se sig som representanter för sina partier. För matte är det osmakligt när enskilda kommunfullmäktigeledamöter blir uppringa i ett försök att få dom att rösta för ansvarsfrihet.

Och varför är det så viktigt att den nuvarande minoriteten ska sitta kvar och med hjälp av sossarna låta bli att med hjärnhand styra kommunen mot en budget i balans, så att vi på sikt kan satsa på något som skulle göra att kommunens attraktionsvärde ökar och att folk vill flytta hit.

Så vitt matte kan se finns det bara ett enda skäl till att behålla det rådande läget. Och det heter arvoden. Även om det i dagsläget är helt klart att sossarna är en del av dom som styr så vill man inte erkänna det öppet för då tappar man oppositionsrådsposten och en mängd andra välbetalda uppdrag som skulle tillfalla oppositionen.
 
När kriget härjade i Europa på 40-talet bildade man i landet en samlingsregering för att lösa dom akuta problemen. Man la partipolitiken åt sidan. Varför kan man inte göra så på Orust också?

Matte tror inte att dom andra partierna under andra världskriget hade gått med på att bara in blanco säga ja till vad den socialdemokratiska regeringen beslutat. Nej för att man ska få en bred lösning där alla tar ansvar för att reda ut den rådande situationen då i landet och idag på Orust krävs att alla får vara med och ta ansvar och delta i styrningen av kommunen.

Och för det krävs en samlingsregering där posterna fördelas utifrån styrkeförhållandet i kommunfullmäktige och utifrån ledamöternas förmåga och kompetens att styra kommunen.

Tycker

Den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar