torsdag 9 maj 2013

Den Orustska Borgen - En före detta politiker behöver en plattform och startar ett nytt parti eftersom det gamla svikit.

Är det verkligen ett nytt parti som behövs för att rädda Orust från konkurs eller en överförmyndare som tar över ansvaret från en korrupt kommunledning?

Alla som är politiskt intresserade verkar tycka att den danska serien Borgen som går på TV1 på måndagskvällar är bra.

Och när matte tittar på den kan hon inte låta bli att tänka på den avhoppade folkpartisten Holger på Orust, som anser sig sitta inne med lösningen på alla kommunens problem och just nu är på gång att starta ett nytt parti. Bo på Orust ska det heta.

Och precis som för Birgitte i den danske serien får han med sig  många som är intresserade. För precis som Birgitte har han ännu inte tagit ställning i mer än en fråga. Att öppna den nedlagda högstadieskolan i Ellös. Känns lite märkligt med tanke på att nedläggningsbeslutet har han själv varit med om att ta i egenskap av vice ordförande i kommunfullmäktige.

Men i onsdagens Bohusläning säger han att just nedläggningen av Ellös skola var skälet till han lämnade Folkpartiet.

Intressant tänker matte eftersom hon ställde just den frågan till Holger för några veckor sedan eftersom hon vill veta om hon, som ordförande,  gjort något dumt eftersom han valt att lämna partiet.

- Nej det var inget som hände i höstas sa Holger. Nej det berodde på att jag inte fick någon politisk plattform efter valet 2010 och det behöver jag.

Matte kollade med sina kompisar, eftersom hon inte bodde på Orust när nomineringarna till valet 2010 ägde rum.

Partiet hade öppna nomineringar, vilket betyder att vem som helst kan föreslå någon. Det krävs inte ens att man är medlem i partiet.

Det var ingen som nominerade Holger. Och eftersom han inte själv deltog i nomineringsmötet och nominerade sig själv, så kom han helt enkelt inte med på Folkpartiets lista. Så kan det gå när man har ett alltför stort självförtroende.

Politik är färskvara. Och det är ingen som fråntar Holger att han gjort mycket bra för Folkpartiet och Orust. Men det som räknas idag är det som händer just nu, inte vad som varit. Dessutom att skylla ifrån sig om beslutet om Ellös skola känns inte seriöst.

Alltså startar Holger ett eget parti. Men precis som för Birgitte i TV-serien drar hans många människor med olika agendor till sitt parti. Människor som ser chansen att driva just sin specifika fråga. Man anser sig blivit illa behandlad och att dom nuvarande politikerna inte lyssnat på ens rättmätiga krav.

Och kanske lyckas Holger dölja sanning för sina sympatisörer över valet och då får vi ytterligare ett missnöjesparti i kommunfullmäktige. Ett parti, som tyvärr, måste göra sina väljare besvikna, därför att verkligheten inte är så enkel som Holger vill göra gällande.

Det är möjligt att man kan öppna högstadiet i Ellös igen. Men vill man verkligen driva den frågan så tror matte att man skulle ha större framgång om man försökte påverka de etablerade partier än genom att starta ytterligare ett parti.

Och Holgers förslag till serviceavgift, som alla deltidsboende med en fastighet på ön ska betala går inte att genomföra. Det finns andra kommuner som tidigare försökt. Ska man få igenom ett sånt förslag så måste vår riksdag ändra nuvarande lagstiftning. Och då är det åter igen bättre att försöka påverka de partier som finns i riksdagen.

Och visst vore det önskvärt att fler av dom som har sommarhus skriver sig här ute. Men matte har lite svårt att se vad som skulle få dom att göra det frivilligt. Vad har Holger att erbjuda dom i konkurrensen med att vara skriven i storstaden?

Den tråkiga sanningen är att Orust kommun har en ekonomi som blöder och vad som krävs är politiker som vågar ta ansvar och fatta obehagliga beslut. Och tyvärr finns det inget ekonomiskt  utrymme för varje sig cykelvägar eller sporthallar hur angelägna de än är.

Först måste man få en ekonomi i balans och där finns inga lätta grepp att ta till, som att få någon annan att betala typ Holgers förslag till serviceavgift för deltidsboende.

Nej matte tror att  Holgers förslag till partiprogram är lika väl genomtänkt som när han idag meddelade att hans parti ska ha violen som partiblomma. Snabbt och ogenomtänkt la han ut detta på facebook och bifogade en blombild för att illustrera sitt beslut. Men  bilden han skickade med visade på blåsippor och inte violer.

Så blåsipporna uti  backarna står och säger att nu är det vår.

Men matte hoppas att det inte våras för Holgers parti för det skulle ytterligare försvåra att få till stånd en regeringsduglig majoritet. Och det är vad kommunen behöver. Inte fler populistiska partier.

Som sagt Holgers självförtroendet är det inget fel på men var har partiet dom konkreta förslagen?   Holger är  ju ändå ekonom så han vet ju att debet och kredit måste gå ihop. Och än så länge pratar han  bara om nya kostnader men har inga realistiska förslag om hur intäkterna ska bli högre eller kostnaderna ska minskas.

Så handlar det hela bara om att han återigen ska få den politiska plattform han förlorade 2010 eller?  

Undrar

Den fyrbenta blondinen

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar