torsdag 3 juli 2014

Fel beslut! Vi tar om det på nästa fullmäktige och nästa och nästa......

" Vi har aldrig kritiserat de styrandes budget , men vi kommer med en som är ännu bättre."(Kerstin Gadde (S) till Lokaltidningen)


Dom som skrev kommunallagen måtte aldrig besökt den stora ön i väster. För varje gång matte letar efter ett svar på något kommunalrättsligt problem, som dykt upp på Orust så finns inget att hämta där.

 Nu kanske det inte spelar någon roll. Matte brukar ändå säga att man inte antagit vare sig kommunallagen eller någon annan lag på Orust. Utan har tillämpar man sunt förnuft och inte några lagar som stiftats i Stockholm. Lagar och regler tar man bara till när det passar ens egna syften. Och då tolkar man dom som en viss potentat läste Bibeln.

Så nu ska den styrande minoriteten upphäva kommunfullmäktige beslut från förra mötet. Inriktningsbudget ska tas i augusti och inte som fullmäktige beslöt vänta och ta budgeten efter valet. Och därmed basta.  
Inriktingsbudgeten är inget som regleras i lag utan är ett beslut som fullmäktige.

Där kan man läsa att: " De år då val till fullmäktige har förrättats i hela landet skall budgeten fastställas av den nya fullmäktige."

Men nu ska fullmäktiges beslut alltså upphävas och ett nytt beslut ska tas.  För nu har den styrande minoriteten på nytt gjort upp med sossarna. Men sossarna fortsätter att kalla sig opposition för man vill ju inte missa oppositionsrådsposten. Men någon oppositionspolitik står dom inte för.

Och varför är det då så viktigt att man tar inriktningsbudgeten nu.  Jo på kommunens hemsida kan man läsa:

"Beslutet innebär att man frångår kommunens ekonomistyrningsprinciper.
Kommunens ekonomistyrningsprinciper säger att kommunstyrelsen fastställer flerårsplan, budget och skattesats i juni."


Förra året fastställdes skattesatsen först i december. Genom en skattehöjning på 50 öre, som var totalt okänd enligt den styrande minoriteten på fullmäktige i november.

Dessutom finns i kommunens ekonomistyrningsprinciper en annan bestämmelse som säger att kommunen ska ha ett överskott på 2 %. Budgetförslaget har trots en föreslagen skattehöjning på 25 öre bara ett beräknat överskott på drygt 1 %.
Dessutom föreslår man att resultatutjämningsreserven, som dessa 2 % skapar, ska användas för att täcka delar av kostnaderna för Henåns skola. Om det är lagligt vet inte matte. Men ytterst olämpligt är det i alla fall.  Enligt kommunallagen ska resultatutjämningsreserven användas till att utjämna intäkter över en konjunkturcykel.
 Matte är tveksam till om man kan betrakta kostnader för Henåns skola som en intäkt. Och dessutom står det klart i förarbetena till lagen att innan man beslutar om att använda reserven ska man ta hänsyn till olika faktorer som kan påverka kommunens ekonomi i framtiden. Såsom framtida investeringsbehov, pensionsåtaganden, befolkningsutveckling och den allmänna riskexponeringen som föreligger. Så enligt mattes sätt att tänka innebär det att uttaget ur reserven gör att man skjuter på en ytterligare skattehöjning till efter valet.

Så det matte inte förstår är varför det är så viktigt att följa en rent formellt bestämmelse som inte betyder ett dugg för kommunens ekonomi eller öns skattebetalare,  dvs. om inriktningsbudgeten tas. 

Men matte tror att Orusts skattebetalare är så kloka att dom röstar bort den styrande minoriteten. Och då kommer den budgeten som tas efter valet se helt annorlunda ut än den inriktningsbudget som nu finns på bordet.

Vi både kritiserar de styrandes budget och kommer med en mycket bättre för att travestera på sossarnas citat ovan.

Vi hörs
Den fyrbenta blondinen   



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar