söndag 6 juli 2014

Varm, kyld eller hemlagad mat? Det är diskussionen just nu på nätsidan OrustBo.


Spelar det någon roll? Är det inte bara att slippa äta ensam som är viktig? Och naturligtvis att maten är god, näringsrik  och ser aptitlig ut?

De sista åren som mattes mamma och pappa levde fick dom dagligen hem varm mat, när inte gamla Bertha klarade att laga. Matte har för sig att det var rätt uppskattat. Även om det aldrig blev det samma som Berthas goda mat. Men så dog Bertha och Fritz blev ensam kvar. Plötsligt fanns det alltid massa kvarlämnad mat i kylskåpet, när matte eller någon annan ur familjen kom dit. Helt plötsligt smakade maten inte längre Fritz och det blev alldeles för mycket mat för familjens hundar.

Här på den stora ön i väster har pensionärerna, som inte klarar att laga maten själva fått varm mat varje dag. Om alla får från samma äldreboende vet inte matte. Men hur som helst så har man inte klarat att leverera maten tillräckligt varm. Så hälsovårdmyndigheten har sagt att man måste lösa detta på något annat sätt.

Eftersom det på stora delar av ön är rätt långt mellan pensionärer, som ska ha mat, blir det långa sträckor på ofta krokiga vägar att köra.

Det sägs att Orust är landets mest tätbefolkade glesbygd och det känns så. Matte jämför med Skåne där hon bott nästa 20 år. Där bor dom flesta bor i städer eller i byar. Men här bor man i glesbygd utan grannar inom syn- och hörhåll på väldigt många ställen. Och detta märks bland annat på kostnaderna för skolskjutsar och hemtjänstens kostnader för resor.

Så nu har man tydligen bestämt att våra pensionärer ska få kyld mat utkört en gång i veckan i stället för varm mat varje dag.

Men matte undrar om det måste vara precis lika för alla. Enligt socialtjänstlagen ska ju insatserna utformas efter varje individs behov. Vore det då inte möjligt att fortsätta med varm mat i dom områdena, där man klarar att varmhålla den? Och vore det inte möjligt att ta varm mat från lokala små krogar, där det är möjligt. Och kanske kan man ha Grannsamverkan för mat ute på öarna. Dit det tar långt tid att komma för hemtjänstpersonalen och där det saknas matställen. Där finns det kanske någon nybliven pensionär som kan tänka sig att även fixa maten åt en äldre granne. Och så laga mat hemma hos dom som har många timmars hjälp varje dag. Så att dom får känna doften av hemlagad mat och får lite sällskap när dom ska äta. Och bara kyld mat en gång i veckan till dom som har lite hjälp och bor långt från annan service? Fast egentligen varför ska det vara kommunalt tillagad?  Matte tycker till exempel att det idag finns bra fryst mat i våra matbutiker.

Men finns det något tråkigare än att äta ensam? Är man ensam och tappat både mat- och livslusten så behöver man  nog mer än att få varm mat hemlevererad.

Tänker den fyrbenta blondinen, som liksom sin matte och husse slipper äta ensam varför det hela tiden bara blir mer och mer av oss alla tre.


Vi hörs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar