onsdag 23 juli 2014

Subventionering eller en effektiv förvaltning?


Orust har dom lägsta avgifterna för båtplatser för fiskare i Bohuslän.

Det är bra med tanke på att man har så hög skatt här på den vackra stora ön i väster. Så är det ju skönt att något är billigt.

Eller också är det så att skälet till dom låga avgifterna är att en del av kostnaderna täcks via skattsedeln.

- Är det så undrar matte? Och är det i så fall riktigt lagligt att låta en grupp få en kommunal subventionering via skatten?  Krävs det att det inte finns stöd i särskild lagstiftning för att få göra så? Och någon sådan känner inte matte till. Det verkar inte rimligt att det skulle vara ok att låta skattekollektivet betala för att ge fiskarna en billigare avgift.

- "Det är positivt om vi kan leverera en prisvärd tjänst till våra kunder"  säger driftschefen för renhållning och hamnar på Orust.

"Han kan dock inte svara på hur Orust kan hålla sin låga priser.." ( Bohusläningen)

Driftchefen inte kan alltså inte svara på hur det kommer sig att Orust har så låga avgifter i förhållande till resten av kommunerna i Bohuslän. Detta tolkar matte så att han har ingen aning om vad det egentligen kostar kommunen att tillhandahålla denna tjänst.

Och visst måste det kännas skönt för en verksamhetschef att ha nöjda kunder. Och behöver man som kund bara betala en del av vad tjänsten kostar så är det lätt att vara nöjd.

Det är fyra gånger så dyrt för fiskarna i Tanum som det är på Orust.

Det är märkligt att det hela tiden dyker upp sådana konstigheter för verksamheter som ligger under utskottet för samhällsutveckling.

Nu är det väl så att mattes förtroende för centerns f.d. starke man, som visserligen har avgått men vars ande fortfarande svävar över tjänstemännen som haft honom som politiskt ansvarig sedan decennier, inte är så väldans stort.

Matte  har kollat budget och redovisningar och sånt och kunnat konstatera att underskotten alltid hamnat någon annanstans än på utskottet för samhällsplanering, trots att överskridandet ligger där.

Detta för att utskottet för samhällsplanering alltid kunnat föra över kostnaden på någon annan och så har utskottets verksamhet utåt  gett skenet av ett välskött pastorat.

Vid flera tillfällen har centerns f.d. starke man i kommunfullmäktige gett sig på mattes kompis och beskyllt henne för att velat stoppa investeringar för överföringsledningen från Uddevalla och utbyggnaden av reningsverket för västra Orust.

Dessa investeringar är mycket riktigt en investering som kommunen ska göra. Men de får inte belasta skattekollektivet utan bara dom som har kommunalt vatten och avlopp. Så här har centerns f.d. starke man varit ute och cyklat. Så troligen cyklar han  även när det gäller hamnavgifter och  vem som ska betala för vad.

Så därför är mattes förtroende för denne man sedan länge förbrukat. Så nu när en av utskottets tjänstemän säger att det känns bra att kunna leverera en prisvärd tjänst till sina kunder så tror matte att det är någon annan som får betala. I detta fall Orust skattebetalare.

Så hon skulle gärna vilja se en sammanställning på kostnader för hamnverksamheten och veta hur stor del av dessa kostnader som täcks av avgifter.

För om det var så att verksamheten går runt så förstår inte matte hur det kommer sig att hon gång på gång sett ärenden om absolut nödvändiga investeringar till kommunens hamnar.

Subventionering av näringsverksamhet kan vara ok. Men då ska det ske öppet och helt transparent inte döljas genom låga avgifter.


Tänker den fyrbenta blondinen som hoppas att hon fått allt om bakfötterna.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar