måndag 21 juli 2014

Politik är att vilja. Just nu är viljan att ta över en olönsamt båtbyggarutbildning.


Varför? Jo för " att skolan är jättefin och att utbildningen behövs. Vi har länge fört en dialog med de som äger företaget att köpa loss dem"

"När båtbyggarutbildningen startades i Henån på 2000-talet gick den strålande. Elevantalet var högt, precis som intresset för skolan. Men med åren har intresset avtagit. Numera går det 15 elever sammanlagt på den treåriga utbildningen."

" Flera andra investeringsprojekt är försenade och kommer inte hinna bli klara inom sina respektive ramar. Därför finns pengar till det här köpet."

Citaten är tagna från en intervju i Bohusläningen med den miljöpartist som ansvarar för lärande på den stora ön i väster.

Så pengar finns trots att kommunens ekonomi förblöder. I investeringsbudgeten finns redan för många, men angelägna, investeringar för att till exempel kunna bygga om  mögelskadade skolor med mera. Vissa hinns inte med i år så därför har man enligt ordförande för lärandet pengar över till att köpa båtbyggarskolan.

Vilken logik! Kommunal ekonomi och planering är precis som vår egen privatekonomi. Man prioriterar och gör dom investeringar man har råd med.

Men enligt ordförande för lärande kan man tydligen låna pengar för ett visst ändamål och sedan  använda dom till något annat. Frågan är då varifrån pengarna kommer till den ursprungliga och försenade investeringen? Detta med tanke på att kommunens,  dvs. skattebetalarnas låneskuld, redan är alldeles för hög. Så ytterligare lån är inte ok.

För att göra en jämförelse med vår ekonomi här hemma i Mycklebyskogen. Matte skulle gärna vilja ha en ny bil, eftersom hennes från 98 både börjar bli gammal och drar för mycket bensin. Så tänk att hon bestämmer sig för att låna till en ny. Men så kommer inte just den modellen hon vill ha in i år. Men det gör ju inget för då ha hon ju pengar över och kan köpa en båt i stället. Det vore ju fantastiskt om det fungerade på det sättet som ordförande för lärandet verkar tro. För då hade vi ju fått både en sprillans ny bil och båt inom loppet av några månader eller? Toppen helst  enkelt!

Men tyvärr verkligheten ser annorlunda ut. Det är därför Orust har skyhög kommunalskatt och ännu en skattehöjning har den styrande minoriteten lovat till i hösten.

Men visst vore det kul med ett båtbyggarutbildning under förutsättning att våra ungdomar söker dit.

Men med tanke på att det i den styrande minoritetens " strama "  budget inte rymdes ens ett par ynka tiotusentals kronor till kvinnojouren i Stenungsund, som hjälper kvinnor som utsatts för våld i nära relationer och att man av besparingsskäl plockat bort elevassistenterna till barn som är i behov av särskilt stöd så känns prioriteringen på en båtbyggarutbildning som väldigt få väljer inte helt genomtänkt.
Så matte inser att politik nog är att vilja även på Orust men frågan är vilkas vilja man följer.
Tänker den fyrbenta blondinen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar