lördag 15 november 2014

Är inte fullmäktiges ledamöter läskunniga?


Andra fullmäktigemötet avklarat. Dagen efter är huvudvärken värre än vid den värsta baksmälla.

Inte ens en timmes hård träning i gymmet hjälpte. Men en huvudvärkstablett och en god lyssnande kompis gjorde susen.

Första punkten på föredragningslistan var som vanligt information om Henåns skola. Matte hade förra gången ställt frågor till kommunchefen om sakernas tillstånd. Inga frågor som krävde någon form av politiskt ställningstagande. Bara lite undringar om det verkligen finns resurser att lösa problemet och när man räknar med att öppna skolan igen. Och så en fråga om det finns några rättsliga tvister kvar att lösa.

Alltså frågor som matte tycker är av stor vikt för kommunens medborgare att få svar på. Skolan kostar ju där den står utan att gå att använda våra skattebetalare hundratusen kronor per dag, enligt en kunnig man som försökt ta fram alla kostnader.

Men efter att blivit uppläxad av kommunchefen som talade om för matte att så får man bara inte göra. Här skulle minsann inga frågor ställas. Detta var en informationspunkt och ingenting annat fastslog kommunfullmäktiges ordförande. 
_ jag gjorde fel förra gången som lät dig fråga.

Så var det med den ödmjukheten, öppenheten och transparensen som enligt sossarnas starka kvinna ska genomsyra arbetet. Under fullmäktigemötet la hon för övrigt till samarbete också.

Fullmäktiges uppdrag är att se till att det finns pengar till projekt typ Henån, sedan är det verksamheten som ska verkssälla sa kommunchefen vidare.

Visst är det så, men det var ju därför matte undrade om det fanns tillräckligt med resurser se till att  skolan blir frisk och kan öppnas igen.

För skolan har varit stängd i över två år och då var det enligt centerns dåvarande starke man nästan helt grönt ljus för att driva verksamhet i skolan. 

Och för ett år sedan sa ordförande för lärandet i GP :

"- Många har frågat oss varför ingenting händer men åtgärderna har i vissa lägen inte gått att skynda på. Det har varit väntan på provsvar eller juridiska utlåtanden. Det är mycket bra att vi får den här tydliga kartläggningen så att vi kan öppna skolan om ett år. "

Så matte undrar bara hur länge ska vi vänta.

Och ursäkta. Men är inte kommunfullmäktiges ledamöter läskunniga? Så varför ska en kommunchef stå och läsa upp sin vinklade syn på sakernas tillstånd när inga följdfrågor får ställas av fullmäktiges ledamöter. 

Och så sa kommunchefen att om det var så att matte hade något hon ville veta så var hon välkommen att höra av sig direkt till honom eller ännu bättre till mattes kompis som sitter i en annan grupp som kallas styrgrupp för Henåns skola.
Där tycker matte också man kunde komplettera mötena med skriftlig information. För matte har en känsla av att är man inte kunnig i byggteknik så är det näst intill omöjligt att skilja ut vad som är viktigt eller oviktigt i den information som ges. Och att begripa varför man nu ska ha en vallgrav runt skolan när man på AK konsults tid bara skulle stänga ute fukten genom att höja golv och hindra fukten att vandra in genom tak och väggar?

Och det är inte så att matte vill ställa frågorna i fullmäktige bara för att själv få svar på det hon undrar över. Nej hon vill att den ödmjukhet, öppenhet och transparens som det talas om ska gälla även här. Kommunens medborgare som betalar kalaset ska ha insyn och veta vad som görs.

Eftersom matte är övertygad om att samtliga som sitter i fullmäktige är läskunniga så därför kan informationspunkten om Henåns skola på fullmäktigemötena ersättas av ett skrivet dokument som var och en därefter kan begrunda på sin kammare. Såvida man inte tar sitt förnuft till fånga och tillåter fullmäktiges ledamöter att ställa följdfrågor.

Så matte får istället att ställa sina frågor till kommunstyrelsen ordförande, vilket är en fullmäktigeledamots möjlighet om det är något hon funderar över. Synd tycker matte för det mesta är inte politik bara en allmän önskan att förstå vad dom håller på med. Och framförallt en önskan att få en lösning på problemet, som alla politiska partier och berörda tjänstemän varit med att skapa.

Vi hörs om någon vecka


Den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar