onsdag 26 november 2014

Plötsligt har han en plan. Den där kommunchefen.


Uppläxning och föreläsning om vad som gäller var vad matte fick sig till livs på förra kommunfullmäktige den 13 november. Lite svårt för detta har matte eftersom hon nog vet vad som står i kommunallagen och det betydligt bättre än herr Kommunchef.

Och matte har ännu svårare att förstå hur detta svar rimmar med kommunledningens krav på ödmjukhet, öppenhet och transparens.

Det är i kommunfullmäktige man beslutar allt av vikt för kommunens medlemmar. Visst men då tycker matte det är lite märkligt att kommunchefen säger att kommunfullmäktige endast ska besluta om pengar sedan är det verksamheten som verkställer.

Matte minns när hon för många år sedan  började läsa kommunalrätt ältade mantrat. Kommunalfullmäktige beslutar kommunalnämnden verkställer. Det hette så på den tiden. Och lite svårt var det innan första praktiken på ett kommunkansli att fatta vad det egentligen innebar.

Men det får ju inte betyda att man bara beviljar pengar utan att begripa vad det är som kostar. Det är som att svara på frågan om tusen kronor är dyrt. Det beror väl på vad man får för det. Och vet man inte det, borde man inte slänga iväg tusenlappen.

Då den 13 november fanns det, enligt kommunchefen, vare sig en plan och kostnadsberäkning.

Men när matte återvänder till den stora ön i väster efter att varit borta drygt en vecka finns allt hon frågade efter på plats.

Ja, inte helt förstås. Matte undrar fortfarande om det inte vore vettigare att tillsätta en extern totalentreprenör som tar över och matte har fortfarande inte fått svar på frågan hur en vallgrav runt byggnaden  ska leda till en varaktig lösning.

- Jag har ingen plan sa kommunchefen när han försökte sätta matte på plats på kommunfullmäktiges sammanträde.

Men en vecka senare presenterar han en sådan i sitt veckobrev om Henåns skola.

Planen är följande:

Byggstart i mars 2015. Det innebär att skolan inte öppnas hösten 2015, vilket man tidigare hävdat.

Och kostnaderna för att återställa skolan:

Beslut har fattats under 2014 om åtgärderna med totalt 72,7 miljoner kronor.

Dessutom finns det merkostnader. För 2014 finns det 8 miljoner i budget, men dom är ju beräknade på inflyttning augusti 2014. Prognosen är drygt en miljon per månad som skolan inte kan användas. 
För 2015 har majoriteten budgeterat med 10 miljoner kronor.

Försök inte att få matte att tro att man inte visste detta när kommunchefen försökte läxa upp matte och tala om hur man uppför sig i kommunfullmäktige.

Men det handlar inte om matte. Det handlar om kommuninvånarnas rätt att få veta vart deras skattepengar går. Matte tycker även kommuninnevånare kunde få delta och ställa frågor. 

Så att dom kan ta ställning.

Och visst kan matte ställa sina frågor i kommunfullmäktige till kommunstyrelsens ordförande men det känns som en omväg. Denna rätt finns i kommunallagen.

Men om man nu har en punkt som heter Henåns Skola så tycker matte att ledamöterna under den punkten kunde få ställa frågor till kommuns högste tjänsteman. Som matte skrivit tidigare. Läsa kan dom själva. En uppläst information som inte får följas att följdfrågor känns meningslöst.

Alltså öppenhet, transparens och gärna lite ödmjukhet och mindre maktspråk.


Tänker den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar