måndag 3 november 2014

KAN VI VÄNDA SKUTAN?



Den frågan ställer en samhällsintresserad medborgare Thomas Hjern i ett inlägg på Orust.Bo.
"Som alla säkert vet förbrukar kommunen mer och mer av medborgarnas pengar utan att kunna omvandla detta till en positiv utveckling." " Från 2002 till 2013 har Orust ökat kommunalskatten mer än andra kommuner."

"Den långa perioden som utvecklingen pågått borde göra det uppenbart för alla att problemen inte beror på det en eller andra majoriteten eller partiet. De växlande majoriteterna gör ALLA partier på Orust är mer eller mindre ansvariga. Vissa partier har självklart större ansvar men inget parti är utan skuld."

"Är det inte dags att alla partier inser och medger sitt eget ansvar för problemen på Orust och slutar med partikäbbel och personpåhopp. Genom att öppet reflektera och värdera den negativa utvecklingen kan man dra många nyttiga lärdomar. Med den kunskapen, lite sunt förnuft och gemensamma krafter kan man säkert åstadkomma underverk för Orustborna"

Matte kan skriva under detta till fullo. Tänk om det ändå vore så enkelt.

Men frågan är. Hur kommer man dit?

Medborgarna har inte förtroende för sina politiker. Det är ett stort problem. Men ett lika stort problem på Orust är att de förtroendevalda inte litar på varandra.

Och som en sosse så riktigt sa under förhandlingarna om vilka som ska styra Orust.

 Ett förtroende bryter man bara en gång.

För sedan är förtroendet borta. Och att bygga upp det igen tar tid. Mycket tid och arbete.

Och mellan de olika politiska grupperingarna på Orust är tillit och förtroende en bristvara.

Matte har bara erfarenhet av det politiska spelet mellan partierna sedan valet i september. Men hon känner redan att det är inte många hon skulle våga köpa en begagnad bil av. Ärlighet och öppenhet har lyst med sin frånvaro. Man kan i ett slutet rum säga en sak för att direkt därefter gå ut i pressen eller till sin partigrupp och påstå motsatsen.

Så även om matte verkligen reflekterat och försökt förstå vad det är som gått så snett på Orust så har  hon inte hela bilden klar för sig och kan inte riktigt förstå. Och har man inte den kunskapen så är det svårt att åstadkomma underverk på Orust. Och detta med sunt förnuft tror matte inte alls på. För hennes erfarenhet är att det så kallade sunda förnuftet ser så helt olika ut för olika personer.

Så ska man kunna bryta den negativa trenden på Orust så måste man skapa en miljö där de olika intressena har respekt och förtroende för varandra. Och hur byter man ut allt negativt som sitter i väggarna? Man måste kunna lita på att den som säger något menar detta och inte något helt annat.

 Och hur kommer man dit i en kultur som präglas av kotterier och egenintressen och där ärlighet och öppenhet är en bristvara?

Finns det någon som har några konkreta förslag att börja med. 

Undrar den fyrbenta blondinen
.




.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar