onsdag 20 juni 2018

Därför blir inte äldrefrågor en het valfråga.



"Vår sekulära brist på förmåga att diskutera och förhålla oss till livets svåra frågor gör att vi helst låter bli. Liksom rädslan för att vi en dag måste igenom det."

I gårdagens SvD skriver Maria Ludvigsson på ledarsidan under rubriken Valfrågan som skrämmer mest.

Hon konstaterar att opinionsmätningar visar att äldrefrågor är viktiga för väljarna, men ändå är dom nästan aldrig uppe i den offentliga debatten.

Nej. Den offentliga politiska debatten handlar om invandring, integration, lag och ordning samt grova våldsbrott, där olika partier bjuder över varandra i förslag om strängare straff.

 Partier som tidigare lyssnat på forskningen, som säger att strängare straff är som att kissa på sig. Det är lugnt ett tag medan busen sitter inne, men när dom kommer ut blir det etter värre. 

Och terrorbekämpning liksom dödsskjutningar bör dom som kan sådant diskutera. Det är inget för oss lantisar utan större erfarenhet av sånt.

Så tycker även matte trots att hennes älskade barnbarn i Stockholm var på Drottninggatan den 7 april förra året och bara några minuter från den terrorist som med en lastbil dödade några och försökte döda ännu fler oskyldiga bara för att dom inte hade i hans ögon rätt tro.

Nej, det som engagerar folk ute i landet är vardagsbrotten typ villainbrott, den dyra och dåliga kollektivtrafiken, bristen på bostäder för unga och gamla och inte minst bristerna i hälso- och sjukvård och inom äldreomsorgen.

Men varför diskuteras inte vare sig behovet av bostäder för äldre, åldersdiskrimineringen på arbetsmarknad och inom sjukvården, våldet mot äldre  eller andra äldreomsorgsfrågor?

Maria Ludvigsson skriver.
 "Ett gångbart svar skulle kunna vara att partiernas strateger inte tror att något så trist som äldreomsorg är en valvinnare, alternativt att det skulle gynna ett annat parti än det egna om frågan fick för mycket utrymme. En kristdemokrat skulle svara, jo vi gör det, men det hörs bara inte."
"Ett helt annat svar är att ålderdom och äldreomsorg skrämmer oss så till den milda grad att vi varken vill tala om det eller påminnas om det av andra."(SvD)
"De allra flesta har erfarenhet av åldrandets tunga sanningar. Den egna eller anhörigas."
 Men det man glömmer är att dom flesta av gamlingarna är friska långt upp i åldern och med lite alternativa boenden, folkhälsoinsatser och utökad RUT eller service från kommunen skulle dom  hålla sig friskare längre och klara sig utan omsorgsinsatser från kommunen längre. Det är ju ofta inte så att dom inte har råd att betala för att få hjälp med sådant dom tidigare klarade själva. Nej det handlar mer om att det inte finns några företag som utför enklare arbete som till exempel att skotta fram till dörren, ta in trädgårdsmöbler, enklare trädgårdsarbete etc.
"Som en livlig och vacker åldring en gång förklarade för mig: Kroppen är så trött men inuti känner man sig precis som man alltid har gjort. Inuti är man likadan."(SvD)
"Det existentiella får inte riktigt plats i politik och valrörelsen, och det ska vi vara tacksamma för. Politik handlar om kontraktet mellan medborgare och stat, inte mellan människan och evigheten. Men vår sekulära brist på förmåga att diskutera och förhålla oss till livets svåra frågor gör att vi helst låter bli. Liksom rädslan för att vi en dag måste igenom det."
Sådär. Det var det uppriktiga svaret på varför äldrefrågor inte tar förstaplats i valrörelsen."
En tänkvärd artikel i SvD tycker dom två fyrbenta blondinerna   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar